EU4Schools u Albaniji vraća nadu | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

EU4Schools u Albaniji vraća nadu

Program koji finansira EU pomaže u renoviranju škola oštećenih u zemljotresu 2019.

SCROLL DOWN

Jutro 26. novembra 2019. zateklo je Albaniju u agoniji nakon zemljotresa jačine 6,4 stepena Rihterove skale. U njemu je poginula 51 osoba, a više od hiljadu naknadnih potresa dodatno je oštetilo kuće, obrazovne ustanove, javne i privatne zgrade. Zemljotres je ostavio gradove paralizovane, a zajednice beznadežnim. Uzeo je težak danak u obrazovnim ustanovama, ostavljajući hiljade djece traumatizovanim i nesigurnim u vezi sa svojim budućim obrazovanjem.

Ali pojavio se tračak nade. Evropska unija je 17. februara 2020. organizovala Međunarodnu donatorsku konferenciju „Zajedno za Albaniju“ u Briselu, sa ciljem da podrži napore za obnovu nakon zemljotresa. Evropska unija, Vlada Albanije, Ujedinjene nacije i Svjetska banka izvršile su procjenu potreba nakon katastrofe koja je poslužila kao oruđe za Konferenciju i kao osnova za rekonstrukciju i popravku. Evropska komisija je obećala 115 miliona eura iz budžeta EU za brzu rekonstrukciju i popravku ključnih javnih zgrada.

„Potražnja za podrškom je bila velika, jer su škole i vrtići uništeni, a učenici i djeca su ostali bez odgovarajućih objekata za učenje. Neke od ovih obrazovnih institucija su već bile u lošem stanju, a zemljotres je samo pogoršao situaciju.”

Nora Kushti, specijalistkinja za komunikacije, UNDP u Albaniji

Inicijativa #EU4Schools, vrijedna 75 miliona eura, pokrenuta je ubrzo nakon toga, donoseći nadu učenicima i nastavnicima u 11 najugroženijih opština. Nora Kushti je specijalistkinja za komunikacije UNDP-a u Albaniji i kaže: „Potražnja za podrškom je bila velika, pošto su škole i vrtići uništeni, ostavljajući učenike i djecu bez odgovarajućih objekata za učenje. Neke od ovih obrazovnih institucija su već bile u lošem stanju, a zemljotres je samo pogoršao situaciju“.

Tokom procesa rekonstrukcije UNDP je kombinovao dva ključna principa: #BuildBackBetter i #BuildBackTogether. „Bolja izgradnja“ znači stvaranje jačih struktura koje mogu da se odupru zemljotresima i prirodnim katastrofama, ispunjavajući najviše međunarodne standarde kvaliteta i bezbjednosti. Sva 63 obrazovna objekta, koje koristi 24.000 učenika i nastavnika, takođe će biti potpuno pristupačna za učenike sa smetnjama u razvoju i imaće namjenske prostore za medicinsku njegu i psihološku podršku.

U međuvremenu, „Ponovo gradimo zajedno“ ponudio je jedinstvenu priliku da se korisnici angažuju u rekonstrukciji sopstvenih obrazovnih institucija i da dizajn prilagode njihovim potrebama. Do sada je organizovano 58 konsultativnih sastanaka i 16 drugih događaja koji su okupili oko 1.900 učenika, roditelja, predstavnika lokalne samouprave i lokalnih institucija, promovišući vlasništvo i obezbjeđujući održivost investicije.

„Nove škole su fantastične i imaju ultramoderne objekte, uključujući teretane, najsavremenije biblioteke, moderne laboratorije, energetski efikasne sisteme za hlađenje i grijanje i potpunu dostupnost za djecu sa smetnjama u razvoju, uključujući liftove i izlaze u slučaju nužde: škole su zaista vrhunske“.

Nora Kushti, specijalistkinja za komunikacije, UNDP u Albaniji

Do sada je završeno 38 škola, tako da oko 10.000 djece uči u modernim objektima kao i njihovi vršnjaci u bilo kojoj zemlji Evropske unije. „Nove škole su fantastične i imaju ultramoderne objekte, uključujući teretane, najsavremenije biblioteke, moderne laboratorije, energetski efikasne sisteme za hlađenje i grijanje i potpunu dostupnost za djecu sa smetnjama u razvoju, uključujući liftove i izlaze u slučaju nužde: škole su zaista vrhunske“, kaže Nora.

Portal transparentnosti je jedinstven aspekt ovog projekta. Ovo nudi ažuriranja u realnom vremenu o napretku rekonstrukcije i jača otvorenost podataka EU4Schools i posvećenost transparentnosti. Portal omogućava otvoren i sveobuhvatan pristup procesu rekonstrukcije, njegujući povjerenje među korisnicima i javnosti.

Projekat je takođe pokrenuo kampanju za podizanje svijesti javnosti „Volim svoju školu“. Kroz ovu kampanju djeca se okupljaju da razgovaraju o temama u vezi sa njihovim školama, uključujući rodnu ravnopravnost, zaštitu životne sredine, klimatske akcije i put Albanije za pristupanje EU. Jasno je da projekat je donio osjećaj nade u zajednicu, jer nove i šarene škole pružaju opipljivu investiciju u obrazovanje. Kako Nora kaže, ovo je „dugoročna investicija u društveni i ljudski kapital od strane EU, koja će donijeti ogromne povrate .”

O projektu

„EU4Schools“ je program koji finansira Evropska unija kao odgovor na zemljotres od 26. novembra 2019. Program sprovodi UNDP u saradnji sa albanskom vladom. Ima za cilj da podrži građane u jedanaest pogođenih opština: Drač, Kamza, Kavaja, Kruja, Kurbin, Leža, Mirdita, Rogožina, Šijak, Tirana i Vora. Program je dio finansijske obaveze Evropske unije tokom Međunarodne donatorske konferencije, organizovane u Briselu 17. februara 2020. Opšti cilj ove inicijative je da dalje podrži lokalne i nacionalne vlade u smanjenju društvenih i ekonomskih gubitaka i ubrza proces oporavka kroz popravke i rekonstrukciju obrazovnih objekata.

Photo credits: EU4 Schools

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.