Osnaživanje mladih filmskih stvaralaca: Uticaj Sarajevo Film Festivala | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Osnaživanje mladih filmskih stvaralaca: Uticaj Sarajevo Film Festivala

Uloga Sarajevo filmskog festivala u promociji mladih talenata.

SCROLL DOWN

Prema zaključku četvorogodišnje opsade Sarajeva 1995. godine, Obala Art Centar preduzima inicijativu da osnuje Sarajevo filmski festival, sa ciljem da pomogne obnovi civilnog društva i sačuva kosmopolitski duh grada. Danas, nakon skoro tri decenije, Sarajevo filmski festival je postao vodeći filmski festival u regionu, koji je stekao priznanje kako filmskih profesionalaca, tako i raznolike publike. Svakog avgusta, festival okuplja predstavnike filmske industrije, filmske stvaraoce, medijske profesionalce i brojne zaljubljenike u film iz Bosne i Hercegovine i šire. Poznat po izvanrednom programiranju, snažnom industrijskom segmentu i platformi za mlade filmske stvaraoce da uče i povezuju se, festival je postao značajna manifestacija u filmskom kalendaru.

Osim toga, festival igra ključnu ulogu u podsticanju ličnog i profesionalnog rasta mladih pojedinaca putem prilika za volontiranje, zapošljavanje i posvećenih programa kao što je “Talenti Sarajevo”. Ove inicijative pružaju puteve mladim ljudima da razvijaju svoje vještine i napreduju u karijeri u filmskoj industriji.

“Vjerujem da je Sarajevo filmski festival prije svega mjesto gdje možete upoznati profesionalce iz cijelog svijeta. Imate priliku da im priđete, postavljate pitanja i često čak popijete kafu s njima i učite od njih.”

Tarik Bico, filmski stvaralac

Tarik Bico, dvadesetpetogodišnji nedavni diplomac Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, već nekoliko godina aktivno je uključen u festival. Njegovo putovanje počelo je tokom prvog semestra studija kada se pridružio festivalu, a nakon toga je radio kao asistent programa koordinatora u takmičarskom programu dokumentarnih filmova tokom tri godine. Od prošle godine, Tarik je preuzeo ulogu producenta, kreatora i reditelja, sarađujući sa svojim kolegama na kreiranju različitog festivalskog sadržaja.

Za Tarika, Sarajevo filmski festival ima ogromnu vrijednost kao platforma za povezivanje sa profesionalcima iz cijelog svijeta. Pruža neprocjenjivu priliku da stupite u interakciju s njima, postavljate pitanja i čak podijelite kafu dok učite iz njihovih iskustava. “Vjerujem da je Sarajevo filmski festival prije svega mjesto gdje možete upoznati profesionalce iz cijelog svijeta. Imate priliku da im priđete, postavljate pitanja i često čak popijete kafu s njima i učite od njih”, izražava Tarik.

Iako je festival nesumnjivo mjesto za zabavu i susrete sa iskusnim filmskim stvaraocima, Tarik ističe izazovnu prirodu posla koji je uključen. On vidi festival kao jedinstveno okruženje za testiranje i razvoj vještina, jer postavlja pojedince u situacije gdje moraju prilagoditi se i iskoristiti svoj puni potencijal. Tarik prepoznaje festival kao idealno okruženje za lični i profesionalni rast.

“Nestrpljiv sam zbog početka festivala. Uključuje puno posla, ali svaka godina donosi novu radost.”

Tarik Bico, filmski stvaralac

Prije dvije godine, Tarik je završio svoj filmski diplomski rad, koji je imao premijeru na Sarajevo filmskom festivalu. To služi kao još jedan dokaz kako festival predstavlja ključnu platformu za mlade filmske stvaraoce da prikažu svoj rad. Trenutno je Tarik duboko uključen u svoj prvi projekat dugometražnog filma, sa ciljem da ga završi u naredne tri godine. Dok marljivo radi na svom filmu, s nestrpljenjem iščekuje nadolazeće izdanje Sarajevo filmskog festivala. “Pun sam nestrpljenja zbog početka festivala. Uključuje puno posla, ali svaka godina donosi novu radost”, kaže Tarik.

Tokom proteklih decenija, Sarajevo filmski festival je dobio značajnu podršku od strane Evropske unije, prije svega kroz program Kreativna Evropa. Ova podrška je odigrala ključnu ulogu u rastu i uspjehu festivala.

O programu

Kreativna Evropa je program Evropske unije koji podržava sektore kulture i kreativnosti. Novi program Kreativna Evropa 2021-2027, sa budžetom od 2,44 milijarde eura, će ulagati u akcije koje jačaju kulturnu raznolikost i odgovaraju na potrebe i izazove sektora kulture i kreativnosti. Njegove novosti će doprinijeti oporavku ovih sektora, jačajući njihove napore da postanu digitalniji, ekološki odgovorniji, otporniji i inkluzivniji.

Photo credits: Tarik Bico

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.