Promjena odjeće | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Promjena odjeće

Projekat koji finansira EU pruža finansijsku i tehničku pomoć tekstilnim kompanijama u Bosni i Hercegovini

SCROLL DOWN

Kompanije tekstila u Bosni i Hercegovini suočile su se sa brojnim izazovima tokom pandemije. Porudžbine i prodaja su značajno opali, a lanci snabdijevanja su poremećeni, što je veoma otežalo kupovinu sirovina od početka februara 2020. Industrija procjenjuje da se svaki treći izgubljeni posao u zemlji tokom pandemije dogodio u tekstilnom sektoru. Jedna od kompanija koja se suočila sa ovim izazovima bila je konfekcija sa dugom istorijom: Sana Linea iz Kostajnice, na sjeveru BiH. Osnovana 1947. godine, kompanija trenutno zapošljava 74 radnika i u potpunosti je vođena ženama. Imaju 13 maloprodajnih objekata širom Bosne i Hercegovine, kao i dva u Srbiji.

„Radili smo na razvoju nove kolekcije. Kao što je svima poznato, pandemija je stvorila velike probleme u nabavci materijala i isporuci. U našem slučaju, jedan od problema je bilo i finansiranje pojedinih specijalnih mašina višeg cjenovnog ranga, koje su nam bile potrebne za neophodnu modernizaciju naše proizvodne linije“.

Marijana Bučevac, izvršna direktorka kompanije Sana Linea

Marijana Bučevac je direktorka Sana Linee. Ona objašnjava da je kompanija dobro poslovala prije početka pandemije COVID-19 kada su planirali proširenje svoje proizvodne linije i broja zaposlenih. Međutim, pandemija je zaustavila ovaj razvoj i ugrozila čak i postojeće operativne performanse kompanije. „Radili smo na razvoju nove kolekcije. Kao što je svima poznato, pandemija je stvorila velike probleme u nabavci materijala i isporuci. U našem slučaju, jedan od problema je bilo i finansiranje pojedinih specijalnih mašina višeg cjenovnog ranga, koje su nam bile potrebne za neophodnu modernizaciju naše proizvodne linije“, kaže Marijana.

Upravo u to vrijeme vidjeli su najavu projekta EU4BusinessRecovery koji finansira EU i prijavili su se. Podrška projekta stigla je u pravom trenutku, a Evropska unija ih je podržala nabavkom specijalnih mašina za proizvodnju i nabavkom sirovina. Projekat je doprinio i zdravijem okruženju za zaposlene, djelimičnom rekonstrukcijom fabrike. Marijana opisuje da je jedna od važnih investicija bila razvoj mobilne aplikacije za iOS i Android platforme koja im je omogućila da unaprijede onlajn prodaju i dođu do većeg broja kupaca.

„Ovom podrškom i nabavkom specijalne mehanizacije uspjeli smo da osavremenimo proizvodnju i zaposlimo 10 novih radnika. Takođe smo razvili našu veb prodavnicu i veb stranicu kako bismo mogli da dođemo do novih kupaca. Počeli smo da izvozimo u EU.”

Marijana Bučevac, izvršna direktorka kompanije Sana Linea

Danas kompanija radi na još većem jačanju svog brenda i širenju prodaje na zemlje van Bosne i Hercegovine. Konstantnim praćenjem promjena na tržištu, kompanija za sada uspješno posluje.

Marijana objašnjava da je ulaganje u mašineriju i marketing doprinijelo povećanju njihove prodaje. „Ovom podrškom i nabavkom specijalne mehanizacije uspjeli smo da osavremenimo proizvodnju i zaposlimo 10 novih radnika. Takođe smo razvili našu veb prodavnicu i veb stranicu kako bismo mogli da dođemo do novih kupaca. Počeli smo da izvozimo u EU“, kaže Marijana.

O projektu

Projekat „COVID-19 Investment Response – EU4 Business Recovery“, finansiran od strane EU, sprovodi Međunarodna organizacija rada, u partnerstvu sa njemačkom razvojnom agencijom GIZ i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj. Cilj projekta je podrška oporavku BiH privrede od posljedica pandemije COVID-19. Specifični cilj je pružanje hitne podrške mikro, malim i srednjim preduzećima kako bi se obezbijedio njihov kontinuitet poslovanja, zadržalo više od 1.000 radnih mjesta i otvorilo najmanje 100 novih radnih mjesta, posebno kao podrška ženama preduzetnicama, mladima i drugim ugroženim grupama.

Photo credits: Sana Linea

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.