Premošćavanje Save | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Premošćavanje Save

Novi most između Hrvatske i BiH, koji podržava EU, predstavljaće veliku promjenu za lokalne privrede i okolinu, olakšavajući veze između Zapadnog Balkana i EU.

SCROLL DOWN

Teran Mušinović je kamiondžija iz Bosne i Hercegovine (BiH). Godinama već putuje u Hrvatsku i druge zemlje EU gdje prevozi robu. Tvrdi da je jedan od najtežih djelova njegovog posla čekanje na granicama. Najteži granični prelaz u Bosni i Hercegovini za njega je Gradiška. „Čeka se po pet, šest, sedam, ponekad čak i osam sati kod Gradiške”, kaže Teran.

Gradiška je grad na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, smješten na desnoj obali rijeke  Save preko puta drugog gradića, Stare Gradiške, koji se nalazi u Hrvatskoj. Gradiška je nekada bila mirno malo mjesto sa malim prometom posjetilaca. Međutim, kada su Bosna i Hercegovina i Hrvatska stekle nezavisnost, grad je postao važan granični prelaz između dvije zemlje. Dugi redovi vozila i frustrirani vozači sada su uobičajen prizor u Gradiški jer put do granice prolazi kroz grad oko dva kilometra, izazivajući saobraćajne gužve, uska grla i zagađenje vazduha.

„Svojevremeno je izgrađen most da poveže dva mala grada. Međutim, sada se tu nalazi granični prelaz, što je izazvalo probleme sa dugim kolonama na granici i u samoj Gradiški.“

Davor Vučković, koordinator u JP Autoputevi

Most koji spaja ljude i privredu

 Davor Vučković radi kao koordinator u JP Autoputevi, u Republici Srpskoj. On objašnjava da je stari most koji sada povezuje dvije zemlje na graničnom prelazu Gradiška izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka. „Svojevremeno je izgrađen most da poveže dva mala grada. Međutim, sada se tu nalazi granični prelaz, što je izazvalo probleme sa dugim kolonama na granici i u samoj Gradiški“, kaže Davor.

Uz podršku Evropske unije, situacija se sada mijenja. U sklopu investicionog projekta Koridor Vc – najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji zemlje – izgrađen je novi most, zajedno sa graničnim objektima, izvan urbanog jezgra. Zvanično povezan u oktobru 2021. godine, most preko rijeke Save dugačak 430 metara sada povezuje ne samo BiH i Hrvatsku, već i region Zapadnog Balkana sa EU.

Očekuje se da će moderni objekti i poboljšana infrastruktura skratiti čekanja na granici na putu 2a, koji se proteže skoro 240 kilometara od Lašve (Zenice) u Bosni i Hercegovini preko Banjaluke, do Okučana u Hrvatskoj. Sve zajedno, most, granični objekti i dionica autoputa Ruta 2a između Banjaluke i Gradiške, koji je već završen 2011. godine, dobili su bespovratna sredstva u iznosu od 3,2 miliona eura od Evropske unije i kredit u iznosu od 65 miliona eura od Evropske investicione banke, kreditne ustanove EU.

 “With 105 km already built in the Republika Srpska and about 115 km in the Federation of Bosnia and Herzegovina, with the support of the EU, BiH has more than 200 km of the most advanced motorway network with the highest safety standards for all users on the roads.”

Davor Vučković, koordinator u JP Autoputevi

Kako pojašnjava Davor, zahvaljujući ovoj investiciji značajno će se povećati protok robe i ljudi, a unaprjeđenju bezbjednosti doprinijeće i lakši protok saobraćaja i kvalitetne veze. „Sa već izgrađenih 105 km u Republici Srpskoj i oko 115 km u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz podršku EU, BiH ima više od 200 km najsavremenije mreže autoputeva sa najvišim sigurnosnim standardima za sve korisnike puteva.“

Međutim, ne radi se samo o boljim vezama između BiH i Hrvatske. Novi granični prelaz takođe će obezbijediti vezu sa širom transevropskom transportnom mrežom, što će biti velika promjena za lokalnu ekonomiju. Za Terana i njegove brojne kolege to znači da će u budućnosti tranzit kamiona ka EU biti brži. Granični prelaz će takođe imati širi uticaj – stvaranje novih radnih mjesta, a kako bukvalno tako i metaforički, pružiće priliku za „izgradnju mostova“ između graničnih zajednica i kultura.

O projektu

Panevropski koridor Vc u Bosni i Hercegovini je prvi veliki autoput i najveći infrastrukturni projekat u istoriji zemlje. Evropska unija je do sada uložila preko 225 miliona eura bespovratnih sredstava, zajedno sa skoro milijardu eura kredita preko Evropske investicione banke, za izgradnju 12 deonica autoputa Koridora Vc u BiH i jednog prekograničnog mosta.

Ovo finansiranje se usmjerava kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, donatorsku investicionu platformu koju vodi EU i koja objedinjuje bespovratna sredstva sa finansiranjem partnera za implementaciju kako bi se podržalo proširenje EU i socio-ekonomski razvoj u regionu.

Photo credits:WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.