Majčinstvo kao inspiracija za posao | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Majčinstvo kao inspiracija za posao

Projekat koji finansira EU podržava majku preduzetnicu na njenom putu ka izgradnji inovativnog biznisa.

SCROLL DOWN

Sarajka Mirna Perendija je majka troje djece. Dugo je radila razne poslove, od bankarstva do trgovine. Prije trinaest godina prvi put je postala majka, a njeno prvorođeno dijete ne samo da joj je donijelo radost i sreću, nego je i trasiralo put inovativnom poslovnom poduhvatu. Danas je ona vlasnica male kompanije koja napreduje, uz podršku EU. Osim pokrivanja lokalnog tržišta, ona planira da svoj proizvod predstavi i tržištu EU.

Mirna se prisjeća da u vrijeme kada je postala majka, u Bosni i Hercegovini nije bilo ergonomskih nosiljki za bebe, takozvanih kengura. Uspjela je da nabavi jednu uz pomoć prijatelja koji su živjeli u inostranstvu. Za svoje drugo dijete odlučila je da sama sašije nosiljku i tada joj je palo na pamet da bi proizvodnja nosiljki za bebe mogla biti dobra poslovna ideja. To bi riješilo problem mnogim drugim roditeljima, koji su, kao i Mirna, morali da ih uvoze ili naručuju iz inostranstva uz pomoć prijatelja i rođaka.

„Tada sam odlučila da više ne radim za druge, već da razvijam sopstveni biznis.“

Mirna Perendija, vlasnica DracoMom Carriers

Od usputnog, do posla s punim radnim vremenom

U početku, Mirna je samostalno kod kuće pravila nosiljke za bebe prijateljima, rođacima i kolegama, što joj je bio usputni posao. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, broj porudžbina je rastao, pa je 2015. godine donijela odluku da ovaj usputni posao pretvori u glavni. „Tada sam odlučila da više ne radim za druge, već da razvijam sopstveni biznis“, kaže ona.

Konstantno je poboljšavala svoje proizvode mijenjajući, prilagođavajući i usavršavajući dizajn i funkcionalnost nosiljki. Kako je potražnja rasla, angažovala je dodatne honorarne saradnike koji su joj pomagali u proizvodnji. Međutim, u određenom trenutku morala je da napravi odlučujući korak. Nije znala dovoljno o poslovnom menadžmentu i šta treba da uradi da bi proširila poslovanje. Bile su joj potrebne i bolje mašine. Tada je čula za projekat EU4Business koji finansira EU. „Vidjela sam njihovu objavu na Fejsbuku i pomislila, ‘ovo je baš ono što mi treba’ i odlučila da se prijavim“, kaže Mirna.

„Čvrsto vjerujem u žensko preduzetništvo i mislim da uz malu podršku preduzetnice mogu da naprave čuda. Zato se nadam da ću u našoj firmi zaposliti još najmanje tri samohrane majke, jer sam nekada i ja bila u njihovoj koži.“

Mirna Perendija, vlasnica DracoMom Carriers

Uz podršku EU4Business projekta, Mirna je prošla obuku o poslovnom menadžmentu i dobila 5.000 eura finansijske podrške od koje je kupila bolju mašinu. Ovom investicijom uspjela je da poveća kvalitet i količinu proizvodnje i sada ima neophodne međunarodne sertifikate za izvoz u EU.

Sada planira da još više proširi svoje poslovanje i poveća broj radnika i saradnika.  „Čvrsto vjerujem u žensko preduzetništvo i mislim da preduzetnice uz malu podrušku mogu da naprave čuda. Zato se nadam da ću u našoj firmi zaposliti još najmanje tri samohrane majke, jer sam nekada i ja bila u njihovoj koži“, kaže Mirna.

O projektu

Cilj EU4Business-a je da stimuliše razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Ukupni budžet EU4Business iznosi 16 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i njemačka vlada (1,1 milion eura). Projekat sprovode GIZ (Njemačka korporacija za međunarodnu saradnju), ILO (Međunarodna organizacija rada) i UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj), a završiće se u martu 2022. godine.

Photo credits:DracoMom Carriers

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.