Unaprjeđivanje omladinskog rada u Srbiji | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Unaprjeđivanje omladinskog rada u Srbiji

Projekat koji finansira EU podržava omladinsku organizaciju za poboljšanje kvaliteta programa vezanih za mlade u Srbiji

SCROLL DOWN

N.A.P.O.R. – Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – je nevladina organizacija iz Srbije koju su 2009. godine osnovale organizacije civilnog društva koje se bave omladinskim radom u Srbiji. Oni su bili podstaknuti da pokrenu Asocijaciju iz potrebe da se poveća kvalitet programa za mlade. Konkretno, postojala je potreba za postavljanjem standarda za neformalno obrazovanje mladih, za pružanjem podrške onima koji obučavaju mlade, kao i za saradnjom sa ustanovama koje se bave tom oblašću. Više od deset godina kasnije, NAPOR je izrastao u jednog od najznačajnijih igrača u oblasti omladinskih programa u Srbiji i trenutno broji 48 organizacija pod svojim okriljem.

NAPOR doprinosi osnaživanju mladih na više načina. Oni uključuju obezbjeđivanje standarda kvaliteta među svojim članovima kroz redovne procese praćenja i akreditacije osnovnih standarda učinka; programe obrazovanja za omladinske radnike i lidere, uključujući niz modula obuke, kao i kroz promovisanje etike u radu sa mladima. Posljednje pomenuto je posebno važna komponenta s obzirom na probleme u komunikaciji u digitalnom prostoru. Pored toga, organizacija je aktivno uključena u zagovaranje priznavanja omladinskog rada uopšte, posebno među javnim ustanovama kao što su ministarstva, opštine i drugi akteri koji su uključeni u podršku omladinskom radu.

„Mi smo veoma profesionalni u našoj oblasti, posebno u vezi sa radom mladih. Međutim, shvatili smo da imamo ozbiljne probleme u oblastima kao što su prikupljanje sredstava, stvaranje sistema koji obezbjeđuju održivost naših programa, kao i u vođenju kancelarija i profesionalnom prenošenju našeg uticaja na širu publiku i zainteresovane strane.“

Nedeljka Ivošević, menadžerka za komunikacije, NAPOR

Nedeljka Ivošević je menadžerka za komunikacije u NAPOR-u. Ona objašnjava da su sa prirodnim rastom organizacije počeli da izlaze na površinu ozbiljni izazovi i nedostaci, posebno u vezi sa dugoročnom održivošću i korporativnim komunikacionim vještinama. „Mi smo veoma profesionalni u našoj oblasti, posebno u vezi sa radom mladih. Međutim, shvatili smo da imamo ozbiljne probleme u oblastima kao što su prikupljanje sredstava, stvaranje sistema koji obezbjeđuju održivost naših programa, kao i u vođenju kancelarija i profesionalnom prenošenju našeg uticaja na širu publiku i zainteresovane strane“, kaže Nedeljka.

U potrazi za podrškom, NAPOR je stupio u kontakt sa TACSO 3, projektom koji finansira EU i koji doprinosi unaprjeđivanju kapaciteta i jačanju uloge organizacija civilnog društva na zapadnom Balkanu i u Turskoj. Projekat EU TACSO 3 podržao je NAPOR uz obuku i mentorstvo, što je uticalo na poboljšanje njihove strategije prikupljanja sredstava i sveukupnog finansiranja. Njihov rad se znatno poboljšao od saradnje sa EU TACSO. U NAPOR-u tvrde da su unaprijedili i komunikaciju sa širom publikom, javnim ustanovama i donatorima.

„Glavno pitanje koje smo imali bilo je kako prevesti određene teme i stručnu terminologiju omladinskog rada publici koja nema osnovno znanje o toj temi. Pre saradnje sa EU TACSO koristili smo tehnički i birokratski jezik projekata, ali zahvaljujući mentorstvu prilagođenom potrebama našeg udruženja preko EU TACSO 3 projekta, dobili smo pomoć u prevođenju ove komunikacije na jednostavan, jasan i običan jezik koji je razumljiv svima, uključujući naše članove i širu zajednicu mladih. Na osnovu ukupnih povratnih informacija mogu da kažem da je podrška EU TACSO 3 našoj organizaciji jedna uspješna priča“, kaže Nedeljka.

„Bez podrške projekta EU TACSO 3 ne bismo mogli da dođemo do određene publike i da imamo jasnu viziju budućnosti našeg udruženja.“

Nedeljka Ivošević, menadžerka za komunikacije, NAPOR

Biljana Severinova, stručnjakinja za komunikacije iz projekta EU TACSO 3, kaže da su odlučili da podrže NAPOR iz više razloga. Jedan je zato što je NAPOR organizacija koja blisko sarađuje sa mladima; udruženje radi na nacionalnom konceptu motivisanja mladih da preuzmu inicijativu, pružajući im vještine i alate koji ih osnažuju. Podrška mladima trenutno je u fokusu EU i nastaviće da bude i u budućnosti. „Drugi razlog je što NAPOR nije samo organizacija, već i udruženje koje daje doprinos i pomoć mnogim drugim organizacijama. To je bio dobar model učenja za nas na daljem razvoju naše metodologije pružanja pomoći koju ćemo koristiti u budućnosti“, kaže Biljana.

Nedeljka objašnjava da je podrška EU TACSO 3 bila od ključnog značaja za unaprjeđivanje ukupnog učinka njihove organizacije. Sada uspješnije mogu da planiraju i da imaju bolju perspektivu razvoja. „Bez podrške projekta EU TACSO 3 ne bismo mogli da dođemo do određene publike i da imamo jasnu viziju budućnosti našeg udruženja.“

NAPOR planira da dodatno proširi svoje aktivnosti i podršku omladinskom radu u Srbiji. Organizacija je trenutno samo udruženje omladinskih organizacija, ali one imaju za cilj da je prošire i pretvore u udruženje omladinskih profesionalaca koje će imati za cilj da pomogne pojedincima koji imaju uticaj i znanje u oblasti omladinskog rada.

O projektu

Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (TACSO) je regionalni projekat koji finansira Evropska unija i kojim se unaprjeđuju kapaciteti i jača uloga organizacija civilnog društva (OCD). Projekat pomaže organizacijama civilnog društva da aktivno učestvuju u demokratskim procesima u regionu, a takođe razvija podsticajno okruženje za civilno društvo i pluralistički razvoj medija.

Projekat funkcioniše u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj. TACSO je deo mehanizma EU Instrumenta za civilno društvo koji pruža podršku organizacijama civilnog društva u onim zemljama koje još nisu dio EU. OCD igraju važnu ulogu za EU kao ključni akteri u podršci procesu pridruživanja njihovih zemalja.

Photo credits: NAPOR

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.