Preobražujuće iskustvo sa ERASMUS+ | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Preobražujuće iskustvo sa ERASMUS+

Ahmed, student vizuelnih umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, objašnjava kako ga je razmjena studenata u Turskoj “skroz promijenila kao osobu“

SCROLL DOWN

Ahmed je jedan od brojnih profesionalaca u Bosni i Hercegovini koji se bave vizuelnom umjetnošću i komunikacionim dizajnom. Međutim, stigao je neobičnim putem do svoje sadašnje profesije. Ahmed je u srednjoj školi učio teologiju. “Iskreno govoreći, tokom mog srednjoškolskog obrazovanja, nisam smatrao da sam naročito talentovan, tako da je to uticalo na moje ukupno psihičko stanje. Bio sam prilično deprimiran jer nisam mogao da se opredijelim šta da studiram“, kaže on.

Ahmed je tokom srednje škole bio u nedoumici oko svoje buduće profesije, ali neposredno prije mature najbolji prijatelj mu je rekao da planira da se prijavi za studije vizuelnih umjetnosti i komunikacionog dizajna na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Ahmed je odlučio da mu se pridruži, iako uopšte nije bio siguran da li ima dovoljno talenta za taj novi poduhvat. Kako on objašnjava, tu odluku je donio na osnovu unutrašnjeg instinkta. Na njegovo iznenađenje, odabran je i primljen na fakultet. Izgleda da je ipak bio talentovan.

“Duboko sam se posvetio svim predmetima. Imao sam malo predznanja, ali sam bio motivisan da učim i istražujem. Da bih nadoknadio propušteno, vrijedno sam radio i danju i noću”

Ahmed Hodzic, student

Vrijedan rad se isplati
Kurs se sastojao iz raznih predmeta kao što su grafički dizajn, fotografija, video montaža i slikanje. Svi ti predmeti su bili sasvim nove oblasti za Ahmeda. On govori o svom iskustvu: “Duboko sam zaronio u sve predmete. Imao sam malo postojećeg znanja, ali sam bio spreman da učim i istražujem. Da bih popunio prazninu, vrijedno sam radio i danju i noću.”

Naporan rad mu se isplatio. Ahmed je od univerziteta dobio stipendiju koja mu je pokrivala pola predviđene školarine. Nastavio je da se usavršava i vremenom mu je raslo samopouzdanje, pa je počeo da pravi planove da sticanjem međunarodnog iskustva proširi svoje vještine. Ali kako nije imao finansijskih sredstava za to, znao je da mora da pronađe podršku.

Službeni jezik na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu je engleski, jezik koji Ahmedu nije bio jača strana. S toga je morao da pohađa kurs jezika za osobe koje ne govore engleski. Objašnjava da je učešće na ovom kursu doprinijelo širenju njegovih vidika i načina razmišljanja jer je, osim učenja jezika, isti kurs uključivao i teme poput kritičkog mišljenja i planiranja karijere. Profesor ih je takođe upoznao i sa programom ERAZMUS+ koji stipendira studente koji žele da studiraju u inostranstvu. Ahmed je pohrlio i iskoristio priliku.

Turska: pun pogodak
Dobio je priliku da nastavi studije na Univerzitetu Anadolu u Eskisehiru u Turskoj. Ahmed objašnjava da je tada bio spreman da se vrlo rado zaputi bilo gdje. Nikada prije nije čuo za ovaj univerzitet, a nije ga čak ni tražio na Guglu. “Kad sam stigao tamo, shvatio sam da je to najbolji izbor koji sam ikada u životu napravio jer sam se odmah zaljubio u grad, univerzitet i ljude. Osjećao sam se kao da sam na nekoj sasvim drugoj planeti. Tih pet mjeseci bili su najboljih pet mjeseci u mom životu“, kaže Ahmed.

“Zvuči kao kliše, ali postao sam otvoreniji. Promijenio sam se nabolje.

Ahmed Hodzic, student

Jedno od iskustava sa univerziteta Eskisehir koje najviše cijeni je pristup profesora koji su ga podržavali i bili spremni da mu pomognu kad god mu zatreba. Prisjeća se da je to posebno važilo za studente koji su, poput njega, bili na razmjeni. Ahmed je tokom boravka na univerzitetu Anadolu znatno unaprijedio svoje profesionalne sposobnosti, ali je stekao i druge prednosti.

Rast samopouzdanja
Ahmed kaže da je prije odlaska u Eskisehir bio prilično introvertan. Iskustvo u Eskisehiru ga je promijenilo. Kad se vratio u Sarajevo, shvatio je koliko se zapravo promijenio. Počeo je da se prijavljuje za dobrovoljne programe i projekte i postao redovan u volonterskoj službi univerziteta.

“S obzirom na to da je moje iskustvo sa Erazmusom bilo tako lijepo, htio sam da se povežem sa drugim programima EU. Nedavno sam postao član studentske mreže Erazmus. Zvuči kao kliše, ali postao sam otvoreniji. Promijenio sam se nabolje“, kaže Ahmed. Ahmed je ovog ljeta diplomirao i trenutno radi pola radnog vremena, ali sa ciljem da pronađe posao u svojoj struci sa punim radnim vremenom. Nada se da će u nekom trenutku u budućnosti osnovati i sopstvenu firmu.

ERAZMUS+ je program EU za podršku obrazovanju, obuci, mladima i sportu u Evropi. Budžet iznosi 14,7 milijardi evra i pruža mogućnosti za preko 4 miliona Evropljana da studiraju, obučavaju se i stiču iskustvo u inostranstvu.

Photo Credits: Ahmed Hodzic

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.