Zdravo podsjećanje | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Zdravo podsjećanje

Projekat koji finansira EU pomaže da se poveća broj vakcinisane djece u Bosni i Hercegovini

SCROLL DOWN

Emina Pleh iz Goražda vakcinisala je svoju stariju ćerku prema zdravstvenom kalendaru, ali kada je došlo vrijeme da vakciniše sina, pandemija koronavirusa već je bila počela, pa je odlučila da sačeka. Početkom prošle godine primila je poziv od Zavoda za javno zdravlje Bosansko-podrinjskog kantona, koji ju je podsjetio da treba da vakciniše sina, i uputio je na pedijatrijsku službu za više informacija. „Rekli su da treba da ga vakcinišemo prije nego što krene u predškolsko, što smo i učinili“, kaže Emina.

Emina je jedna od oko 500 roditelja iz Bosansko-podrinjskog kantona koji su dobili poziv od Zavoda za javno zdravlje koji ih podsjeća na propuštene termine vakcinacije. Ova inicijativa je dio Unicefovog programa koji finansira EU za ublažavanje uticaja pandemije koronavirusa na živote djece i porodica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

„Kada podsjetite roditelje da treba da dovedu svoju djecu na vakcinaciju, oni to često i učine. Takva vrsta obavještavanja je nedostajala.“

Fatima Čengić, programska specijalistkinja u Unicefu u Bosni i Hercegovini

Nadoknada za propušteno obavještavanje

Fatima Čengić je programska specijalistkinja u Unicefu u Bosni i Hercegovini. Ona objašnjava da Unicef već dugi niz godina radi na unaprjeđenju imunizacije u Bosni i Hercegovini i da je sproveo istraživanja i analize razloga zbog kojih roditelji ne vakcinišu svoju djecu. Glavni razlozi do kojih se došlo su da zdravstveni radnici ne dijele dovoljno informacija o koristima i rizicima vakcinacije, ali i da roditelji ponekad naprosto zaborave. „Kada podsjetite roditelje da treba da dovedu svoju djecu na vakcinaciju, oni to često i učine. Takva vrsta obavještavanja je nedostajala ”, kaže Fatima.

Unicef je stoga počeo da razvija komunikacione strategije, uključujući razvoj i pokretanje onlajn aplikacije koja bi podsjetila roditelje na raspored vakcinacije. Međutim, kada je počela pandemija koronavirusa, odlučili su da angažuju namjensko osoblje za podršku kako bi promijenili pristup. Osoblje je prvo pregledalo svu zdravstvenu evidenciju djece rođene u periodu od 2014. do 2020. godine koja su liječena u domovima zdravlja Goražde, Prača i Ustikolina. Napravljen je spisak svih koji su propustili jednu od obaveznih vakcina i onda su ti roditelji pozvani telefonom i zamoljeni da se jave svojim pedijatrima, a lokalni domovi zdravlja su im dali sve potrebne informacije o imunizaciji i zakazivanju termina.

“Ubijeđena sam da domovi zdravlja ne bi dali prioritet vakcinaciji djece da nije bilo ove naše akcije uz podršku EU.”

Fatima Čengić, programska specijalistkinja u Unicefu u Bosni i Hercegovini

Od tada se projekat proširio na Kanton Sarajevo, gdje obuhvata još osam domova zdravlja. U nedavnoj posjeti program je saznao da je od 500 vakcina koje su u decembru date u jednom domu zdravlja, 175 bilo zahvaljujući ovom projektu. „To znači da je naš projekat zaslužan za vakcinisanje oko trećine djece za mjesec dana i to je ogroman uspjeh“, kaže Fatima.

Fatima objašnjava da su vakcinacije bile kritično pitanje za zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini, jer je jedna od prvih redovnih aktivnosti koja je zaustavljena tokom pandemije bila upravo vakcinacija djece. Ona smatra da su projekat i podrška EU imali presudan uticaj i dodaje: „Ubijeđena sam da domovi zdravlja ne bi dali prioritet vakcinaciji djece da nije bilo ove naše akcije uz podršku EU“.

O projektu

Program za ublažavanje uticaja pandemije koronavirusa na živote djece i porodica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj je dvogodišnja inicijativa koju su 2021. godine pokrenuli UNICEF i Evropska komisija.

Svrha inicijative je jačanje nacionalnog zdravlja, obrazovanja, razvoja u ranom djetinjstvu i sistema zaštite djece kako bi se obezbijedile osnovne usluge za ugroženu djecu i njihove porodice u neposrednom i dugoročnom odgovoru na koronavirus. Očekuje se da će kroz ovaj program vrijedan 5 miliona eura 490.000 djece i roditelja imati bolji pristup javnim uslugama koje promovišu razvoj u ranom djetinjstvu, obrazovanje, zdravlje i zaštitu u okviru oporavka od koronavirusa.

Photo credits: Unicef

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.