Mladi evropski ambasadori prisustvovali Sarajevo Film Festivalu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

24/08/2022

Mladi evropski ambasadori prisustvovali Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo je u avgustu bilo centar regiona zbog 28. izdanja Sarajevo Film Festivala. Ove godine, po prvi put, skupu su prisustvovali i Mladi evropski ambasadori (YEA), u okviru programa Dana ljudskih prava.

 

Programu je prisustvovalo 11 YEA, zajedno sa volonterima Instituta za razvoj mladih KULT iz Bosne i Hercegovine. Oni su gledali specijalne selekcije filmova, prisustvovali predavanjima i radionicama koje su vodili stručnjaci iz oblasti ljudskih prava i angažovane umjetnosti, obilazili relevantne institucije i učestvovali na panelima sa učesnicima omladinskog programa o suočavanju sa prošlošću.

 

Tokom ovih pet dana, YEA su imale priliku da vide filmove uglednih filmskih stvaralaca kao što su Ari Folman i Džozef Pirson, da čuju priče i iskustva najpoznatije bosanske ratne reporterke Aide Čerkez ili liderke nevladine organizacije Zaboravljena djeca rata Ajne Jusić, ali i da razgovaraju sa ambasadorom EU Johanom Satlerom i ambasadorom Kraljevine Holandije Janom Valtmansom. Program je koristio kombinaciju umjetnosti – prije svega filma – i akademskog i aktivističkog rada da postavi pitanje: kome danas pripadaju ljudska prava?

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.