Mladi evropski ambasadori na Prespanskom forumu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

23/06/2022

Mladi evropski ambasadori na Prespanskom forumu

Mladi evropski ambasadori iz Sjeverne Makedonije učestvovali su na ovogodišnjem dijalogu Prespanskog foruma koji je održan od 16. do 18. juna u Ohridu. Njihovo učešće obuhvatilo je panel diskusiju pod nazivom „Zapadni Balkan – sljedeće generacije“. Mlada evropska ambasadorka Irena Šumenkovska govorila je o pitanjima koja brinu mlade, kao što su veće uključivanje u donošenje odluka i borba za radna mjesta i mogućnosti.

 

Dijalog Prespanskog foruma je platforma koju je osmislila Vlada Republike Sjeverne Makedonije kako bi omogućila zemljama, liderima, organizacijama i građanima da stvaraju dugoročne odnose i jačaju partnerstva. Ovogodišnja manifestacija okupila je visoke predstavnike Zapadnog Balkana i drugih zemalja.

 

Platforma Mladi evropski ambasadori (YEA) je kreativna mreža mladih aktivista sa cijelog Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija). YEA dolaze iz različitih sredina, ali svi oni imaju zajedničku viziju: Zapadni Balkan ujedinjen u raznolikosti. Zajedno uče jedni o drugima i EU, vode kreativne projekte, stiču nove vještine, povezuju se putem društvenih mreža i organizuju inspirativne događaje – uvijek vođene idejom da je aktivizam mladih najmoćnija snaga društvenih promjena.

 

Ciljevi mreže su razmjena vrijednosti EU; podizanje svijesti o saradnji EU sa partnerima sa Zapadnog Balkana; prikazivanje opipljivih rezultata ove saradnje; doprinos političkom dijalogu o različitim temama i pomoć u povećanju građanskog aktivizma.

Saznajte više

Izvor: Europe House Skopje

Fotografija: Europe House Skopje

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.