YEA vode radionice medijske pismenosti za osnovce News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

1/06/2022

YEA vode radionice medijske pismenosti za osnovce

Počele su radionice medijske pismenosti koje su organizovali Mladi evropski ambasadori (YEA) za učenike osnovnih škola na Zapadnom Balkanu. Prva radionica održana je u Zenici, u Bosni i Hercegovini, gdje su mladi evropski ambasadori, Dragana Vučković i Džulisa Otuzbir, održale radionicu za učenike sedmog razreda osnovne škole „Miroslav Krleža“.

 

Mladi ambasadori su prethodno prošli obuku za instruktore mladih o osnovama medijske pismenosti. Sada su spremni da podijele svoje znanje sa učenicima koji su potrošači medijskih sadržaja, posebno društvenih mreža. Vodeći se idejom da je od vitalnog značaja uključivanje mladih u kreiranje i širenje znanja o medijskoj pismenosti, glavni cilj vršnjačkih radionica je upoznavanje osnovaca sa značajem pravilnog konzumiranja medijskih sadržaja.

 

Platforma Mladi evropski ambasadori (YEA) je kreativna mreža mladih aktivista sa cijelog Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija). YEA dolaze iz različitih sredina, ali svi oni imaju zajedničku viziju: Zapadni Balkan ujedinjen u raznolikosti. Zajedno uče jedni o drugima i EU, vode kreativne projekte, stiču nove vještine, povezuju se putem društvenih mreža i organizuju inspirativne događaje – uvijek vođene idejom da je aktivizam mladih najmoćnija snaga društvenih promjena.

 

Ciljevi mreže su razmjena vrednosti EU; podizanje svijesti o saradnji EU sa partnerima sa Zapadnog Balkana; prikazivanje opipljivih rezultata ove saradnje; doprinos političkom dijalogu o različitim temama i pomoć u povećanju građanskog aktivizma.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.