Objavljeni dobitnici Nagrade EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj za 2023. News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

3/05/2023

Objavljeni dobitnici Nagrade EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj za 2023.

Evropska komisija je 27. aprila proglasila 14 dobitnika pete nagrade EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj. Ovogodišnja nagrada priznaje dostignuća koja promovišu dimenziju inkluzije Roma u Digitalnoj agendi i zelenoj ekonomiji. Ceremonija dodjele nagrada održana je u okviru Nedjelje Roma u EU 2023. (24-27. april 2023.) čiji je domaćin Evropski parlament.

 

Oliver Varhelji, komesar za susjedstvo i proširenje, rekao je: „Čestitam svim dobitnicima na njihovom sjajnom radu! Nadam se da će ova nagrada pomoći da prošire svoje važne aktivnosti, kako bi inspirisali i druge aktere koji žele da promijene romsku zajednicu na bolje.

 

Pokrenuta prije skoro 10 godina, Nagrada EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj ima za cilj da istakne značaj integracije Roma u procesu proširenja EU i da pokaže odlučnost i posvećenost EU poboljšanju socijalne uključenosti Roma u društvo i da obezbijedi opipljive rezultate na terenu.

 

Ovom nagradom EU prepoznaje sve napore i opipljive rezultate da se Romi osnaže da ostvare svoj puni potencijal kao punopravni članovi društava u kojima žive i rade. U fokusu ovogodišnjeg izdanja bilo je uključivanje Roma u digitalnu agendu i zelenu ekonomiju, koje predstavljaju nove mogućnosti za unaprijeđenje položaja ugroženih Romkinja i Roma i mladih Roma u regionu u budućnosti. Na dinamiku inkluzije Roma utiče napredak društva, uključujući i oblast digitalne agende i zelene ekonomije i moramo biti sigurni da Romi neće zaostati. Zbog toga je, da bismo napredovali u poboljšanju uslova života Roma i njihovog učešća, važno izgraditi snažne mjere koje će odgovoriti na ove izazove, pružanjem mogućnosti da se olakša pristup obrazovanju i zapošljavanju, zdravstvenim i socijalnim uslugama i dobre mobilizacije zajednice.

 

Pobjedničke organizacije civilnog društva dobile su novčanu nagradu od 7.500 eura za prvu nagradu i 4.500 eura za drugu nagradu. Dok su pobjednici iz privatnog i javnog sektora dobili nenovčane nagrade. Svi pobjednici su nagrađeni studijskom posjetom u Briselu, peharom i nagradnim sertifikatom.

Saznaj više

Izvor: DG NEAR

Fotografija: DG NEAR

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.