Transformacija obrazovanja u Albaniji: Hiljade djece započinje novu školsku godinu u najsavremenijim objektima News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/09/2023

Transformacija obrazovanja u Albaniji: Hiljade djece započinje novu školsku godinu u najsavremenijim objektima

Više od 11 hiljada učenika i 748 nastavnika u Albaniji započinju ovu školsku godinu u potpuno novim objektima zahvaljujući podršci programa EU4Schools. Kao dio ovog programa, izgrađeno je više od 40 škola, a 16 se trenutno nalazi u fazi izgradnje. Ove moderne škole i vrtići su snažniji, sigurniji i pristupačniji, izgrađeni u saradnji sa lokalnom zajednicom.

 

“Ponosan sam što sam danas ponovo u Albaniji i što vidim nevjerovatne rezultate koje smo postigli sa našim partnerom za implementaciju UNDP u Albaniji. Brz i efikasan odgovor EU na proces obnove obrazovnog sektora u Albaniji nakon zemljotresa sada je stvarnost za albanski narod”, izjavio je Charge d’affaires, ambasador Luigi Soreca.

 

“EU4Schools” je program koji finansira Evropska unija kao odgovor na proces obnove nakon zemljotresa koji se dogodio 26. novembra 2019. godine. Program se sprovodi u saradnji sa albanskom vladom i ima za cilj da pruži podršku građanima Albanije u oblasti obrazovanja u jedanaest pogođenih opština, a to su: Kruja, Durrës, Kurbin, Kamza, Kavaja, Tirana, Mirdita, Lezha, Rrogozhina, Shijak, Vora. Program će pružiti brzu pomoć kako bi se obnovile obrazovne usluge u lokalnim zajednicama, kako bi se osiguralo da učenici izgube minimalan broj školskih dana i omogućilo postupno normalizovanje života u pogođenim opštinama, pri čemu je obrazovanje najveći prioritet.

Saznaj više

Izvor: EU Delegation to Albania

Fotografije: EU Delegation to Albania

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.