TAIEX podržava lokalne vlasti u Crnoj Gori u borbi protiv zagađenja mora News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

27/04/2022

TAIEX podržava lokalne vlasti u Crnoj Gori u borbi protiv zagađenja mora

Prema podacima programa UN za životnu sredinu, količina plastike jednaka zapremini kamiona za smeće završava u okeanu svakog minuta. To šteti ne samo morskom ekosistemu, već i ljudima jer na taj način mikroplastika ulazi u lanac ishrane.

 

Instrument Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) i Opština Budva su 10. i 11. aprila organizovali radionicu o upravljanju plastičnim otpadom za sve opštine na crnogorskom primorju. Predstavnici centralnih institucija i nevladinog sektora takođe su se pridružili konferenciji kako bi razmijenili ideje sa stručnjacima EU iz Slovenije i Belgije.

 

Učesnici su se složili da bi trebalo uvesti dodatne podsticaje za reciklažu kako bi se suprotstavili problemu u Jadranskom moru. Oni su takođe razmijenili mišljenja o načinima motivisanja građana da smanje upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu.

 

Kristof Delater, šef Odeljenja za strategiju i politiku pri Agenciji za upravljanje otpadom Flandrije, pokazao je kako je Belgija uspjela da smanji količinu kućnog otpada kroz mješavinu zakonodavnih podsticaja i komunikacionih kampanja. Štefan Trdan iz Instituta za vode Slovenije objasnio je značaj prikupljanja podataka vezanih za upravljanje otpadom i pokazao kako opštine mogu da ga iskoriste u komunikacionim kampanjama orijentisanim ka trajnim i održivim rezultatima.

 

Manifestacija u Budvi pokrenula je drugu fazu inicijative TAIEX, nudeći stratešku podršku lokalnim vlastima na Zapadnom Balkanu i direktno sarađujući sa lokalnim i regionalnim vlastima na razmjeni najboljih praksi javnih politika EU. Uskoro će biti održano još lokalnih radionica i ekspertskih misija, takođe o ekološkim temama.

Saznajte više

Izvor: TAIEX

Fotografija: TAIEX

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.