Studija o situaciji i potrebama ruralne omladine u Sjevernoj Makedoniji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

13/01/2023

Studija o situaciji i potrebama ruralne omladine u Sjevernoj Makedoniji

Mladi evropski ambasador (Young European Ambassador – YEA) iz Sjeverne Makedonije, Damjan Zlatanovski, organizovao je događaj u znak podrške cilju br. 6 od 11 evropskih ciljeva mladih, „Pokret ruralne omladine naprijed” (“Moving rural youth forward”). Manifestacija je organizovana u saradnji sa Evropskom kućom Kriva Palanka.

 

Profesori sa Fakulteta poljoprivrednih nauka i prehrane Univerziteta Svetog Ćirila i Metodija (UKIM) vodili su dvije fokus grupe na kojima je ukupno 14 mladih ljudi između 15 i 24 godine razgovaralo o izazovima i potrebama ruralne omladine; izgledima mladih za pristojan život, uključujući mogućnosti zapošljavanja i obuke, angažovanje u poljoprivredno-prehrambenim sistemima, njihove odluke o mobilnosti, njihove uloge inovatora, doprinos ruralnom razvoju, kao i njihove težnje u pogledu socijalne uključenosti i učešća u političkim procesima.

 

Glavni cilj je bio da se pruži uvid u moguća rješenja za informisanije donošenje odluka na nivou politike, da se identifikuju političke preporuke za podsticanje mladih da ostanu ili se vrate u ruralna područja i da se podrže mladi da postanu vidljiviji kao nosioci promjena u poljoprivredno-prehrambenim sistemima, kao i povećanje njihovog doprinosa ruralnom razvoju zemlje.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.