Početak pregleda klastera resursa, poljoprivrede i kohezije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

19/07/2023

Početak pregleda klastera resursa, poljoprivrede i kohezije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Prvi informativni sastanak o klasteru resursa, poljoprivrede i kohezije (Klaster 5) održan je 17. jula. Klaster 5 obuhvata poljoprivredu i ruralni razvoj, sigurnost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku, ribarstvo, regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata, kao i finansijske i budžetske odredbe. Prva dva dana sastanci su se fokusirali na poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo, a zatim na sigurnost hrane i budžetske odredbe. Bilateralni sastanci pregleda klastera 1, 2, 3 i 4 su završeni.

 

Analitički pregled pravnih tekovina EU (acquis), poznat kao pregled, pruža mogućnost kandidatskim zemljama da se upoznaju sa zakonima i standardima EU i obavezama koje oni nose. Takođe omogućava ispitivanje nivoa spremnosti i planova zemalja za dalje usklađivanje, kako bi se dobile preliminarne naznake pitanja koja će vjerovatno biti tema pregovora. Pregled je prvi korak u procesu pregovaranja o pristupanju. Pregledni proces je organizovan oko šest tematskih klastera. Ovi klasteri obuhvataju relevantne poglavlja acquis-a po širim temama vezanim za dobro upravljanje, unutrašnje tržište, ekonomsku konkurenciju i povezanost.

 

Za Albaniju i Sjevernu Makedoniju pregled je započeo već 19. jula 2022, odmah nakon Međuvladinih konferencija, i nastavljen je u septembru s Klasterom 1 – Osnove, oktobra s Klasterom 2 – Unutrašnje tržište, februara s Klasterom 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast i juna s Klasterom 4 – Zelena agenda i održiva povezanost.

 

Vježba pregleda sastoji se od dve faze:

 

informativna sesija na kojoj odeljenja Komisije objašnjavaju, poglavlje po poglavlje, pravni acquis EU.

 

bilateralna sesija na kojoj je svaka kandidatska zemlja pozvana da predstavi svoj trenutni status po poglavljima u pripremi za usvajanje i sprovođenje acquis-a.

 

Evropska komisija će procijeniti i izvijestiti Savjet o stepenu spremnosti kandidatske zemlje za dati klaster, o planovima kandidatske zemlje za buduće pripreme i o preliminarnim naznakama pitanja koja će vjerovatno biti tema pregovora.

 

Savjet će odlučiti, jednoglasno, da li da definiše otvaranje referentnih vrijednosti za svaki pregovarački klaster, na osnovu predloga Komisije u izvještaju pregleda.

Read more

Izvor: Evropska unija

Foto krediti: Evropska unija

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.