Regionalna konferencija o suzbijanju dezinformacija News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

8/06/2022

Regionalna konferencija o suzbijanju dezinformacija

Savet za regionalnu saradnju (RCC) je 1. juna organizovao treću konferenciju o dezinformacijama u saradnji sa Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa, Evropskim centrom izvrsnosti za suzbijanje hibridnih pretnji (European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats) i italijanskim Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodne saradnje. Konferencija je okupila preko 100 učesnika, uključujući najbitnije stručnjake, akademike, novinare, istraživače, predstavnike omladinskih organizacija sa Zapadnog Balkana, studente i praktičare iz regiona i šire.

 

„Zapadni Balkan je nažalost oduvijek bio podložan podeljenim narativima koji unose mržnju i donose nasilje. Naša je stalna odgovornost da gajimo razumijevanje i svijest o ovom fenomenu u našem regionu. Dobra vijest je da su građani Zapadnog Balkana shvatili štetnost dezinformacija – jer se 74 odsto njih slaže da dezinformacije predstavljaju bezbjednosnu pretnju za njihove privrede“, rekao je Amer Kapetanović, šef Političkog odeljenja Saveta za regionalnu saradnju, na otvaranju konferencije.

 

Posle dvije godine organizovanja ovih konferencija sa ciljem podizanja svijesti o fenomenu dezinformacija, ovogodišnja konferencija bila je usredsređena na praktičniji nivo i izgradnju kapaciteta, prvenstveno namijenjenih mladima i studentima sa Zapadnog Balkana.

Read more

Source: RCC

Photo credits: RCC

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.