Nedelja Ponosa Otvorena u Srbiji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

7/09/2023

Nedelja Ponosa Otvorena u Srbiji

Nedelja Ponosa je otvorena 4. septembra na Kalemegdanu, uz prisustvo ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuelea Žiofrea, zamjenice šefa Delegacije Plamene Halačeve, kao i predstavnika diplomatskog korpusa. Aktivisti su nosili transparente na kojima je pisalo “Zakon o istopolnim unijama”, “Zakon o rodnom identitetu”, “Nismo ni blizu”.

 

Tokom Nedelje Ponosa planiran je niz događaja posvećenih ljudskim pravima LGBT+ osoba u Srbiji. Parada je najavljena za subotu, 9. septembar, a ruta je planirana kroz centar Beograda.

 

“Trenutna situacija uopšte nije optimistična za LGBT+ zajednicu, i situacija je mnogo gora u poređenju sa prethodnim periodom”, rekao je direktor Beogradskog Ponosa Goran Miletić na otvaranju.

 

Podsjetio je da je prošle godine vlada zabranila planiranu rutu za Europrajd i da je odustala od usvajanja Zakona o Istopolnim Unijama. Neke od osnovnih vrijednosti Evropske unije su jednakost i ljudska prava. Kroz moto “jedinstvo u raznolikosti”, EU želi da izrazi solidarnost, brani jednakost i ljubav u svim oblicima.

 

Nedelja Ponosa traje od 4. do 10. septembra.

Saznaj više

Fotografija: EU Delegation to Serbia

Izvor: EU Delegation to Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.