YEA podržali Mjesec ponosa širom regiona News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

28/06/2022

YEA podržali Mjesec ponosa širom regiona

Mladi evropski ambasadori (YEA) učestvovali su u događajima i aktivnostima koje su obilježile Mjesec ponosa širom regiona. Mjesec ponosa obilježava period posvećen podizanju glasa, slavljenju i podršci borbe za građanska prava i jednakost članova zajednice LGBTQ osoba – lezbejki, gejeva, biseksualaca, transrodnih osoba i kvirova. Tokom cijelog mjeseca juna, YEA su marširali, učestvovali u projekcijama i čitanjima, i raspravljali o izvještavanju medija.

 

U Sarajevu, YEA su učestvovali u šetnji ponosa u centru grada, aktivnosti koja je uslijedila nakon debate o uticaju dinamike porodice u medijskom izvještavanju, kao i porodičnog piknika, uključujući diskusije za podizanje svijesti u javnosti.

 

U Podgorici, niz događaja organizovale su organizacije civilnog društva u kojima su učestvovali neki od YEA. Počeli su sa radionicom o medijskom izveštavanju o LGBTQ temama, sastankom na kojem se razgovaralo o mentalnom zdravlju, kao i o pravnim pitanjima u vezi sa pravom rodnog identiteta. Trodnevni seminar za aktiviste privešće kraju događaje u Crnoj Gori.

 

YEA su bili dio događaja i u Srbiji, gdje su aktivisti otvorili mjesec u Novom Sadu panel diskusijom o identitetu, interseksualnim osobama i pravima LGBTQ osoba. U međuvremenu, u Beogradu je bila filmska projekcija i objavljivanje izvještaja.

 

Mladi evropski ambasadori učestvovali su u marševima ponosa u Skoplju i Prištini. YEA su imali i iskustvo sa poetskim popodnevom u Prištini, gdje su izvođene pjesme albanskih kvirova, a učesnici su pozvani da podijele svoje pjesničke kreacije.

 

Aktivizam u lokalnim zajednicama jedna je od ključnih tačaka platforme YEA, kao ideja da je aktivizam mladih najmoćnija snaga društvenih promjena.

Izvor: WeBalkans

Fotografija: WeBalkans

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.