Migracione rute: Komisija predlaže Akcioni plan za saradnju sa Zapadnim Balkanom za rješavanje zajedničkih izazova News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

5/12/2022

Migracione rute: Komisija predlaže Akcioni plan za saradnju sa Zapadnim Balkanom za rješavanje zajedničkih izazova

Uoči samita EU – Zapadni Balkan 6. decembra 2022. i samite Savjeta za pravosuđe i unutrašnje poslove koji se održava 8. decembra, Komisija predstavlja Akcioni plan EU za Zapadni Balkan. Ovaj akcioni plan nastavlja se na Vanredni savjet za pravosuđe i unutrašnje poslove (Unutrašnji poslovi) koji se održao 25. novembra, gdje su se ministri obavezali da će sprovesti Akcioni plan EU o centralnom Mediteranu, koji je Komisija predložila 21. novembra.

 

Akcioni plan za Zapadni Balkan utvrđuje 20 operativnih mjera strukturiranih duž 5 okosnica: (1) jačanje upravljanja granicama duž ruta; (2) brze procedure za dobijanje azila i kapacitet podrške za prijem; (3) borba protiv krijumčarenja migranata; (4) unaprjeđenje saradnje o readmisiji i povratku, kao i (5) postizanje usklađenosti vizne politike. Mjere su usmjerene na podršku ili akcije partnera sa Zapadnog Balkana i djelovanje u EU. Ovaj Akcioni plan ima za cilj jačanje saradnje u oblasti migracija i upravljanja granicama sa partnerima na Zapadnom Balkanu u svjetlu njihovog jedinstvenog statusa sa perspektivom pristupanja EU i njihovih stalnih napora da se usklade sa pravilima EU.

Saznaj više

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.