Reforma pravosuđa za stabilne institucije u Srbiji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

13/01/2023

Reforma pravosuđa za stabilne institucije u Srbiji

Reforma pravosuđa je važna za građane Srbije jer će donijeti autonomnije pravosuđe i nezavisno tužilaštvo, a vladavina prava ostaje glavni stub evropskih integracija Srbije, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre, na završnoj javnoj debati o setu pravosudnih zakona. „Sprovođenje zakona biće u fokusu Evropske unije i puna primjena ovih zakona donijeće napredak Srbiji. Očekujemo i da Srbija usvoji preporuke Venecijanske komisije o predlozima ovih zakona kako bismo mogli da kažemo da su zakonska rješenja u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i praksom“, rekao je Žiofre.

 

Ambasador EU je takođe kazao da je Venecijanska komisija poručila da je za stvarnu promjenu potrebna i promjena političke i pravne kulture. Iako političke i sudske vlasti imaju primarnu odgovornost, organizacije civilnog društva i građani takođe imaju važnu ulogu.

 

Proces javnih konsultacija o pravosudnim zakonima održan je u okviru projekta „EU za podršku reformi pravosuđa“, koji u Srbiji sprovode Savjet Evrope i Evropska unija od 2022. godine.

Izvor: EU Delegation to Serbia

Fotografija: EU Delegation to Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.