Visoki predstavnik/potpredsednik Žozep Borel na Zapadnom Balkanu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

15/03/2022

Visoki predstavnik/potpredsednik Žozep Borel na Zapadnom Balkanu

Visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku/potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borel boravio je u ponedjeljak u Sjevernoj Makedoniji, prije nego što je u utorak otputovao u Albaniju, a zatim u srijedu produžio za Bosnu i Hercegovinu. Njegova posjeta potvrđuje posvećenost i podršku Evropske unije regionu, posebno u svijetlu ruskog rata protiv Ukrajine i njegovog uticaja na bezbjednost Evrope u cjelini.

 

Visoki predstavnik/potpredsjednik Borel sastao se u Skoplju sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim, potpredsjednikom vlade za evropska pitanja Bojanom Maričikom, ministrom vanjskih poslova Bujarom Osmanijem i ministarkom odbrane Slavjankom Petrovskom. Visoki predstavnik će u utorak otputovati u Tiranu, gdje će se sastati sa premijerom Edijem Ramom i drugim predstavnicima albanskih vlasti i predstavnicima civilnog društva i posjetiti tekuće radove na restauraciji mozaika Nacionalnog istorijskog muzeja, obnovljenog u okviru pomoći EU za oporavak od zemljotresa.

 

U srijedu, visoki predstavnik/potpredsjednik biće u Sarajevu, gdje će prvo posjetiti operaciju EUFOR-a Altea, čiji je kapacitet trupa na terenu gotovo udvostručen u posljednje vrijeme. On će se potom sastati sa vlastima Bosne i Hercegovine, predstavnicima opozicije i civilnog društva.

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.