Od Beograda do Niša brzinom od 200 km/h – finansijski paket EU od 2,2 milijarde eura za Željeznički koridor 10 News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

13/03/2023

Od Beograda do Niša brzinom od 200 km/h – finansijski paket EU od 2,2 milijarde eura za Željeznički koridor 10

Evropska komisija, Evropska investiciona banka (EIB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Srbija najavile su 28. februara 2023. godine zajednički finansijski paket od 2,2 milijarde eura za modernizaciju željezničkog Koridora 10. Paket se fokusira na obnovu željezničke dionice između Beograda i Niša, omogućavajući brzu željezničku vezu do 200 km/h između dva grada, uz brži protok robe i usluga i brzu integraciju u željezničku mrežu EU.

 

Paket uključuje investicioni grant do 598 miliona eura iz EU najveći grant EU za jedan projekat u Srbiji, zatim kredit EIB-a od 1,1 milijarde eura i kredit EBRD-a od 550 miliona eura. EU je već odobrila 265 miliona eura bespovratnih sredstava iz IPA fonda, a prva tranša od 82,8 miliona eura potvrđena je protokolom koji je potpisan u vozu od Beograda do Niša.

 

Potpisivanje je održano u prisustvu evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Olivera Varheljija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i šefa Kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan AlesandraBragoncija, direktora EBRD-a za Zapadni Balkan Matea Kolanđelija, ministarke za evropske integracije Tanje Miščević, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i ministra finansija Siniše Malog, kao i diplomatski predstavnika država članica EU.

 

Željeznički koridor 10 je jedan od panevropskih koridora koji povezuje centralnu Evropu sa Solunom u Grčkoj. Identifikovan je kao Glavni projekat 1 – Povezivanje Istoka sa Zapadom, u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan. Plan ima za cilj da pokrene ulaganja u transport, energetiku, zelenu i digitalnu tranziciju, kako bi se stvorio održiv rast i radna mjesta koja će dostići jednu trećinu BDP-a Zapadnog Balkana.

Saznajte više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.