Evropska unija donira specijalizovanu opremu Direktoratu za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

13/07/2023

Evropska unija donira specijalizovanu opremu Direktoratu za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine

U sklopu kontinuirane podrške razvoju kapaciteta za upravljanje tokovima migracija u Bosni i Hercegovini, Evropska unija danas je donirala opremu u vrijednosti od 170.900 KM Direktoratu za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu.

 

Karel Lizerot, šef Sekcije za pravosuđe i unutrašnje poslove, migracije i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, predao je opremu Enesu Kariću, direktoru Direktorata za koordinaciju policijskih tijela BiH. “Evropska unija ulaže u izgradnju kapaciteta agencija koje su uključene u odgovor na tokove migracija u BiH, uključujući Direktorat za koordinaciju policijskih tijela BiH. Naša podrška će se nastaviti u narednom periodu”, izjavio je Lizerot.

 

Donirana oprema podrazumijeva specijalizovanu zaštitnu odjeću i obuću i dio je sveobuhvatne podrške radu Direktorata za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, što će značajno olakšati rad policijskih službenika na terenu. Naime, Evropska unija je u martu ove godine donirala Direktoratu deset specijalizovanih terenskih vozila u vrijednosti od 725.000 KM, što će pomoći policijskim službenicima da povećaju svoju pokretljivost i operativnu efikasnost.

 

Evropska unija ostaje posvećena podršci Bosni i Hercegovini u upravljanju tokovima migracija u zemlji. Kroz zajedničke napore i kontinuiranu podršku, EU ima za cilj da osigura blagostanje i zaštitu migranata, istovremeno podržavajući vodeću ulogu države u odgovoru na tokove migracija i održiva rješenja. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), UNHCR-om, UNICEF-om i UNFPA-om.

Read more

Fotografija: Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Izvor: Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.