Evropski kulturni prostori: u uži izbor ušlo 11 novih projektnih ideja News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

25/07/2022

Evropski kulturni prostori: u uži izbor ušlo 11 novih projektnih ideja

Šestočlani stručni žiri izabrao je 11 projektnih ideja za Evropske kulturne prostore koje će biti razvijene u konkretne projekte 2023. godine. Nakon poziva za podnošenje ideja, Evropska pripremna akcija Kulturni prostori odabrala je ove izuzetne projektne ideje, uključujući i jednu ideju iz Bosne i Hercegovine, kako bi podstakla nove oblike saradnje u kulturnim odnosima.

 

Ostale projektne ideje koje su se našle u užem izboru dolaze i iz zemalja kao što su Angola, Bangladeš, Kina, Kolumbija, Palestina i Turkmenistan. Izabrani projektni timovi su sada pozvani da dalje razvijaju svoje ideje u konkretne predloge.

 

U septembru će se predstavnici projektnih timova sastati u onlajn Laboratoriji Prostora (Spaces Lab) kako bi razgovarali o procesu, njihovim partnerstvima i modelima evaluacije. Konačan izbor projekata biće obavljen prije kraja godine, a očekuje se da će projekti biti realizovani između januara i oktobra 2023. godine.

 

Pripremna akcija Evropski prostori kulture (2019-2023) testira inovativne modele saradnje u kulturnim odnosima između evropskih i lokalnih partnerskih organizacija u zemljama van EU. Cilj akcije i njenih pilot projekata je da se pronađu novi načini saradnje u kulturnim odnosima, koji odražavaju strateški pristup EU međunarodnim kulturnim odnosima. Sedamnaest pilot projekata širom svijeta već je realizovano ili su u toku.

Saznajte više

Izvor: Creative Europe

Fotografija: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.