EU podržava finalnu dionicu Transbalkanskog elektroenergetskog koridora u Srbiji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

3/02/2023

EU podržava finalnu dionicu Transbalkanskog elektroenergetskog koridora u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije Dubravka Đedović, direktor kancelarije Njemačke razvojne banke (KfW) u Beogradu Ridiger Hartman, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i direktorka „Elektromreže Srbije” Jelena Matejić potpisali su 23. januara. investiciju od 8,9 miliona eura za realizaciju 84 km dionice Transbalkanskog elektroenergetskog koridora u Srbiji.

 

EU je dala doprinos projektu sa grantom WBIF-a od 11 miliona eura, dopunjenim kreditom KfW-a od 30 miliona eura.

 

Dionica podrazumijeva izgradnju interkonektivnog dalekovoda 400 kV od trafostanice Bajina Bašta do granice sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

 

Početak radova zakazan je za početak 2025. godine – nakon što je počela izgradnja treće dionice koja povezuje Obrenovac sa Bajinom Baštom, a završetak se može očekivati 2027. godine. Na teritoriji Srbije je već urađeno 120 kilometara Transbalkanskog koridora, od Pančeva do granice sa Rumunijom i od Kragujevca do Kraljeva.

 

Transbalkanski elektroenergetski koridor dio je Paketa energetske podrške Zapadnog Balkana u vrijednosti od milijardu eura, koji je pokrenula predsednica fon der Lajen 6. decembra prilikom Samita EU-Zapadni Balkan.

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.