EU pokreće kampanju za podsticanje izlaznosti birača na predstojećim izborima u BiH News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

9/09/2022

EU pokreće kampanju za podsticanje izlaznosti birača na predstojećim izborima u BiH

Evropska unija je u Bosni i Hercegovini pokrenula kampanju pod nazivom „Sve počinje izborom“ sa ciljem podsticanja i motivisanja građana BiH da ostvare svoja demokratska prava glasanjem na predstojećim izborima u oktobru mjesecu.

 

Kampanja je otvorena uličnim akcijama pod sloganom „Izbor je jednostavan“ u BBI centru u Sarajevu, parku „Petar Kočić“ u Banjaluci i tržnom centru „Mepas“ u Mostaru. Prolaznici u sva tri grada pozvani su da učestvuju u izvlačenju nagrada ulaskom u glasačku kabinu i jednostavnim izborom, na primjer, između modnih artikala, putnih destinacija u BiH ili muzičara u usponu. Skrećući pažnju na to koliko je lako glasati za jednostavnu nagradu, akcija je imala za cilj da istakne vrijednost glasanja za nešto mnogo vrjednije – budućnost zemlje.

 

Kampanja će takođe sadržati svjedočenja o značaju izlaska na izbore. Biće to svjedočenja istaknutih građana BiH, kao što je košarkaška zvezda Jusuf Nurkić, i ići će zajedno sa drugim akcijama osmišljenim da se poveća angažovanost javnosti i podigne svijest o vrijednosti ostvarivanja demokratskih prava.

Kampanja će trajati do izbora, koji treba da se održe u oktobru.

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.