EU ulaže 91 milion eura u kosovske željeznice da bi pomogla poboljšanje povezanosti sa Evropom News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

19/12/2022

EU ulaže 91 milion eura u kosovske željeznice da bi pomogla poboljšanje povezanosti sa Evropom

Ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog i kosovski premijer,Albin Kurti, danas su obilježili u Fushë Kosovë /Kosovu Polju početak radova na rehabilitaciji i modernizaciji 34 kilometra železničke pruge između Fushë Kosovë /Kosova Polja i Mitrovice, koje sufinansira EU.

 

Ukupna vrijednost radova koji će biti izvedeni u narednih 15 mjeseci iznosi 68 miliona eura, od čega je EU obezbijedila 27, kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, a Evropska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) i Evropska investiciona banka (European Investment Bank – EIB) preostali 41 milion eura. „Sada počinjemo da rehabilitujemo i unaprjeđujemo drugu dionicu regionalne željezničke rute 10 na Kosovu, koja je dio Transevropske transportne mreže (Trans-European Transport Network – TEN-T) i povezuje Kosovo sa regionom i ostatkom Evrope“, rekao je Sunjog .

 

Željeznička ruta 10 koja ide od Sjeverne Makedonije preko Kosova do Srbije duga je 256 kilometara; 148 kilometara je na Kosovu. Nadogradnja prve dionice od granice sa Sjevernom Makedonijom do Fushë Kosovë /Kosova Polja, dužine 66 kilometara, počela je u avgustu 2019. godine i trebalo bi da bude završena do kraja 2023. godine, dok su pripreme za nadogradnju treće deonice od Mitrovice/ a dalje su Željeznička ruta 10 je uopšteno bila u lošem stanju sa ozbiljnim strukturalnim ograničenjima koja su ograničavala brzine saobraćaja na 60 km/h. Njena rehabilitacija je prva velika investicija u željezničkom sektoru na Kosovu, a podrazumijeva zamjenu zastarjelih skretnica, kolosjeka i pragova, kao i renoviranje tunela i mostova.

Saznaj više

Izvor: EU Office in Kosovo

Fotografija: EU Office in Kosovo

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.