Zelena nedjelja EU 2022. u Srbiji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

1/06/2022

Zelena nedjelja EU 2022. u Srbiji

Kružna ekonomija, nulto zagađenje i biodiverzitet nalaze se u centru pažnje ovogodišnje Zelene nedjelje EU koja se održava u Srbiji od 30. maja do 5. juna. Zelena nedjelja EU podiže svijest o najvažnijim pitanjima o zaštiti životne sredine.

 

Tokom proslave, niz događaja i onlajn aktivnosti predstaviće konkretne rezultate saradnje Srbije, Evropske unije, njenih država članica i nekoliko međunarodnih partnera. Događaji su predviđeni u svim delovima Srbije, uključujući Beograd, Čačak, Kruševac, Novi Sad i Niš. Detaljan program Zelene nedjelje EU u Srbiji možete pogledati ovdje.

 

Zelena nedjelja EU je svake godine prilika za razgovor o evropskoj politici zaštite životne sredine sa tvorcima javnih politika, vodećim ekolozima i zainteresovanim stranama iz Evrope i izvan nje. Planirano je skoro 300 događaja širom Evrope. Posebna pažnja biće posvećena Evropskom zelenom dogovoru – održivoj i transformativnoj strategiji rasta EU koja podržava efikasnije korišćenje resursa i ambicije EU da postane klimatski neutralna do 2050. godine.

 

Aktivnosti se realizuju u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstvom za evropske integracije, lokalnim samoupravama, ambasadama Švedske i Francuske, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Švedskom razvojnom agencijom (SIDA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), KFW bankom, Evropskom investicionom bankom (EIB) i mnogim drugim.

 

Evropska unija je svjetski lider u zaštiti životne sredine i podržava Srbiju na njenom putu ka zdravijoj sredini. Sa preko 400 miliona eura bespovratnih sredstava uloženih u zaštitu životne sredine i klimatsko djelovanje u Srbiji, EU je najveći donator u ovoj oblasti u zemlji.

Izvor: EU Delegation to the Republic of Serbia

Fotografija: EU Delegation to the Republic of Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.