EU, EBRD i Švedska podržavaju mala i srednja preduzeća i žene preduzetnice u Crnoj Gori News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

27/12/2022

EU, EBRD i Švedska podržavaju mala i srednja preduzeća i žene preduzetnice u Crnoj Gori

Evropska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) podržava žene preduzetnice i mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori (Montenegro ) novim finansijskim paketom Crnogorskoj komercijalnoj banci AD Podgorica (CKB), članici OTP grupe i najvećoj banci u zemlji. Oko 3 miliona eura iz paketa kredita biće dodijeljeno za podršku investicijama preduzeća koje vode žene. Mala i srednja preduzeća će takođe imati koristi od podsticajnih sredstava od 15 odsto od ukupnog iznosa kredita, koje finansira Evropska unija (European Union).

 

Finansiranje će biti obezbijeđeno kroz EBRD-ov program Žene u biznisu (Women in Business), koji promoviše žensko preduzetništvo i njihovo učešće u biznisu. Žene preduzetnice će takođe imati priliku da koriste usluge poslovnog savjetovanja po mjeri u okviru programa Savjeti Banke za mala preduzeća. Program Žene u biznisu sufinansira vlada Švedske (Sweden), koja ovaj program na Zapadnom Balkanu podržava još od 2014. godine.

 

Kredit će omogućiti malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori pristup finansijama, omogućavajući im da prevaziđu svoje svakodnevne operacije i investiraju u nadogradnju u cilju dostizanja standarda EU. Mala i srednja preduzeća mogu koristiti sredstva za unaprjeđenje tehnologije, procesa ili usluga, posebno onih koji se odnose na kvalitet proizvoda, zdravlje i bezbjednost i ekološke zahtjeve EU.

Saznaj više

Izvor: EBRD

Fotografija: EBRD

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.