EU poklonila 150 detektora za metal Oružanim snagama Bosne i Hercegovine News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

8/07/2022

EU poklonila 150 detektora za metal Oružanim snagama Bosne i Hercegovine

Zajedno sa visokim vojnim zvaničnicima iz Vojnog komiteta EU, na kraju svoje posjete Bosni i Hercegovini, 27 ambasadora Političkog i bezbjednosnog komiteta Evropske unije poklonilo je Bataljonu za razminiranje Oružanih snaga BiH 150 detektora za metal. Detektori su predati ministru odbrane Bosne i Hercegovine i oni su prvi dio opreme isporučene u okviru Evropske mirovne pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura koja će obuhvatiti i 34 transportna i 34 medicinska vozila.

 

Mirovni instrument EU je novi mehanizam Evropske unije za izgradnju odbrambenih kapaciteta EU i najbližih partnera Unije. Osim mjere pomoći za unapređivanje i poboljšanje kapaciteta Bataljona za deminiranje Oružanih snaga BiH, EU je nedavno odobrila i mjeru pomoći u iznosu od 6 miliona eura za unaprjeđenje kapaciteta Balkanske medicinske radne grupe.

 

Ambasadori su pozdravili saradnju Bosne i Hercegovine sa EU u spoljnim poslovima, bezbjednosti i odbrani, što je od presudnog značaja za obostranu stabilnost i prosperitet, a u vrijeme neosnovane agresije Rusije na Ukrajinu – važnije nego ikada. Dio posjete na visokom nivou bio je i sastanak sa trupama i komandantom misije EUFOR Alteja.

Saznajte više

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.