EU i Njemačka podržavaju digitalnu tranziciju i doprinose otvaranju radnih mjesta u IT sektoru Kosova News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

21/02/2023

EU i Njemačka podržavaju digitalnu tranziciju i doprinose otvaranju radnih mjesta u IT sektoru Kosova

Ambasador EU na Kosovu, Tomaš Suniog i šefica Odjeljenja za razvojnu saradnju u ambasadi Njemačke, Vera Bauman, svečano su otvorili akademiju Innovemia Innovation Academy u Prištini, 14. februara.

 

Akademija će u partnerstvu sa digitalnom medijskom kompanijom MetDaan i Parkom za inovacije i obuku ponuditi obuku i prekvalifikaciju u oblasti digitalnog i tehnološkog preduzetništva, društvenih medija i video montaže postojećim zaposlenima ili mladim ljudima koji žele da rade u IT sektoru, posebno podržavajući digitalnu tranziciju mikro i malih preduzeća.

 

Uz sredstva EU i Njemačke u iznosu od 150.000 eura, akademija će obezbijediti kurseve i obuke za najmanje 210 mladih ljudi mlađih od 35 godina, uz podsticanje učešća žena.

 

“Pokretanje ove akademije je važan korak ka izgradnji digitalnih vještina na Kosovu. To će pomoći mladim ljudima da povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje. Sa digitalnom tranzicijom mikro i malih preduzeća, to će doprinijeti ukupnoj konkurentnosti kosovske privrede”, rekao je ambasador Suniog.

 

EU i Njemačka su među istaknutim pristalicama digitalne tranzicije na Kosovu.

Saznaj više

Izvor: EU Office in Kosovo

Fotografija: EU Office in Kosovo

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.