EU i EBRD finansiraće dionicu puta od Skoplja do granice sa Kosovom News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

8/07/2022

EU i EBRD finansiraće dionicu puta od Skoplja do granice sa Kosovom

Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) finansiraju novu dionicu autoputa u Sjevernoj Makedoniji, od prijestonice Skoplja do graničnog prelaza Blace, na granici sa Kosovom. Novi put obezbijediće brže i lakše veze za trgovinu i građane.

 

Bespovratna sredstva EU za investicije u iznosu od 20,8 miliona eura, kao i sredstva u iznosu od 8,8 miliona eura za tehničku saradnju za pripremu, sprovođenje i nadzor radova, biće dopunjena kreditom EBRD-a u iznosu od 167,6 miliona eura za izgradnju autoputa. Ova strateška dionica unaprijediće veze kako u regionu, tako i sa Evropskom unijom. Ona je dio transportne arterije od Skoplja do Prištine, koja je posljednjih godina zabilježila povećan obim saobraćaja, a takođe je dio veće evropske putne mreže koja povezuje Švedsku sa Grčkom preko Zapadnog Balkana.

 

Novi autoput sa dvije trake u svakom pravcu prolaziće paralelno sa postojećim nacionalnim putem A4, koji ima po jednu traku u svakom pravcu, izgrađenim prije više od 50 godina. To će dovesti do značajnog poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju. Takođe se očekuje da će imati pozitivan uticaj na zapošljavanje kroz povećanu povezanost i ekonomsku integraciju u regionu.

Saznajte više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.