EIB obezbijedila bespovratna sredstva od 1,5 miliona evra za energetsku efikasnost u Prištini News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

23/06/2022

EIB obezbijedila bespovratna sredstva od 1,5 miliona evra za energetsku efikasnost u Prištini

Evropska investiciona banka (EIB) – kreditna ustanova EU – obezbijedila je bespovratnu tehničku pomoć u iznosu od 1,5 miliona eura preko svog novog ogranka EIB Global, za finansiranje pripreme projekta za proširenje sistema daljinskog grijanja u Prištini. Projekat će dovesti do energetski efikasnijeg sistema grijanja za grad, što će doprinijeti smanjenju zagađenja vazduha i poboljšanju uslova za život oko 210. 000 ljudi.

 

Tehnička pomoć EIB-a podržaće izradu plana za dekarbonizaciju sistema grijanja u Prištini, pripremu neophodnih procjena uticaja na životnu sredinu i društvo, kao i implementaciju projekta. Sredstva se obezbjeđuju kao dio odgovora Banke i Evropske unije na jačanje ključne infrastrukture koja unaprjeđuje živote ljudi. Sa ciljem da podrži otporan i inkluzivan rast na Zapadnom Balkanu, banka EU pruža finansijsku podršku razvoju infrastrukture i privatnog sektora.

 

Od početka pandemije EIB je obezbijedila 70 miliona eura za Kosovo za podršku bržem oporavku malih preduzeća i izgradnji planova za prečišćavanje otpadnih voda u Gnjilanu i Mitrovici.

Saznajte više

Izvor: EIB

Fotografija: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.