Paket energetske podrške vrijedan milijardu eura za Zapadni Balkan News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

20/12/2022

Paket energetske podrške vrijedan milijardu eura za Zapadni Balkan

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, 6. decembra 2022. je predstavila Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani. Paket je u iznosu od 1 milijarde eura bespovratnih sredstava EU za pomoć Zapadnom Balkanu da se suoči sa neposrednim posljedicama energetske krize i izgradi otpornost u kratkom i srednjem roku.

 

Prva polovina paketa sastoji se od 500 miliona eura budžetske podrške za ublažavanje ekonomskog i socijalnog uticaja na ugrožena domaćinstva i mala i srednja preduzeća, kao i podršku energetskoj tranziciji i bezbijednosti regiona. 90% sredstava biće isplaćeno već u januaru 2023. godine, dok će ostatak uslijediti kasnije u toku 2023./početkom 2024. godine, prema uspješnoj implementaciji nacionalnih akcionih planova za rješavanje energetske krize, od strane šest partnera sa Zapadnog Balkana.

 

Druga polovina paketa sastoji se od 500 miliona eura za unaprjeđenje energetske diversifikacije, proizvodnje obnovljive energije i interkonekcija gasa i električne energije kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF). Paket pokriva izdvajanje 100 miliona eura za dopunu Regionalnog programa energetske efikasnosti (Regional Energy Efficiency Programme – REEP), još 170 miliona eura u grantovima EU za saradnju javnog i privatnog sektora, i do 230 miliona eura finansiranja EU za šest garantnih šema koje podržavaju energetski sektor. Veći dio ovog finansijskog paketa je već odobrio WBIF Operativni odbor, a koji se odnosi na spajanje, 5. decembra 2022. u Briselu.

Saznaj više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.