Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

21/06/2022

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici

U Podgorici je 10. juna potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Izgradnja ovog postrojenja najveći je infrastrukturni projekat u istoriji Podgorice. Kako u finansijskom, tako i u građevinskom smislu, ovaj ugovor zvanično označava početak najzahtjevnije faze sveobuhvatnog investicionog projekta: same izgradnje postrojenja i ugradnje savremene opreme za prečišćavanje otpadnih voda.

 

Kompletan projekat obuhvatiće izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za grad, postrojenja za spaljivanje kanalizacionog mulja, kao i proširenje kanalizacione mreže. Investicije će omogućiti prikupljanje i prečišćavanje gradskih otpadnih voda u skladu sa standardima EU.

 

Projekat je započet 2009. godine kada je pripremljena studija izvodljivosti uz tehničku pomoć Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Podrška WBIF-a je nastavljena kroz tehničku pomoć i investicione grantove, koji su ovom projektu omogućili finansiranje i implementaciju komponenti, uključujući izgradnju primarnog kolektora, primarne kanalizacione mreže i druge hidrotehničke infrastrukture.

 

Za ukupan investicioni projekat, EU je obezbijedila 22,9 miliona eura, a bilateralni donatori dodatnih 9,9 miliona eura bespovratnih sredstava kroz WBIF. Ovo je dopunjeno kreditom razvojne banke KfW od više od 35 miliona eura i doprinosom korisnika od oko 7,5 miliona eura.

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.