Beogradski FEST započinje sa uzbudljivim izborom međunarodnih filmova News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

1/03/2023

Beogradski FEST započinje sa uzbudljivim izborom međunarodnih filmova

Dugo očekivani FEST zvanično je počeo u Beogradu, predstavljajući neke od najboljih i najuzbudljivijih novih filmova iz cijelog svijeta. Festival, koji traje od 1971. godine, postao je jedan od najvažnijih događaja u međunarodnom filmskom kalendaru. Ovogodišnje izdanje, koje traje od 24. februara do 5. marta, sadrži preko 100 filmova iz 50 zemalja, sa fokusom na promociju talenata i inovativnog pripovijedanja. Četrnaest filmova evropskih autora dio su glavnog takmičarskog programa!

 

Poslije svake projekcije nekog od tih filmova, gledaoci će moći da glasaju za najbolji evropski film. Pobjednik će dobiti Nagradu publike, koju će 5. marta na zatvaranju festivala objaviti ambasador Evropske unije  u Srbiji Emanuele Žiofre. Svaka od više od 100 projekcija filmova počinje trejlerom sa insertima iz srpskih filmova koje je podržala Kreativna Evropa.

 

EU i dalje ponosno podržava srpsku kinematografiju. Pored pokroviteljske podrške brojnim vrhunskim filmskim i serijskim ostvarenjima kroz Kreativnu Evropu (Otac, Nečista krv, Ljeto kada sam naučila da letim, Strahinja, Zlogonje, Mrak, Mraz, Crna svadba, Područje bez signala), Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava i nekoliko filmskih festivala u Srbiji, među kojima je i FEST.

 

FEST je poznat po svojoj živoj atmosferi i snažnom duhu zajednice, sa hiljadama filmskih entuzijasta iz cijelog sveta koji se svake godine okupljaju u Beogradu kako bi slavili filmsku umjetnost. Ovogodišnji festival obećava da neće biti izuzetak, uz uzbudljiv program projekcija, razgovora i događaja koji će predstaviti najbolje od savremene kinematografije.

Saznajte više

Izvor: FEST

Fotografija: FEST

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.