Kad dječija strast preraste u profesiju | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Kad dječija strast preraste u profesiju

Projekat koji finansira EU pomaže mladim ljudima na Kosovu da ostvare svoje profesionalne ambicije u IKT i digitalnom sektoru.

SCROLL DOWN

Detjon Ćoćaj je 21-godišnjak iz Prizrena i jedan je od mnogih mladih ljudi koji posljednjih godina vide informacionu tehnologiju kao atraktivan sektor za svoj profesionalni život. Odluka da se otisne na profesionalno putovanje u IKT za Detjona nije bila tehničke prirode: počela je kao strast kada je imao samo 10 godina. Tada se Detjon u kući jednog druga prvi put susreo sa kompjuterom. „To je bilo polje gdje ste mogli beskrajno da pronalazite nove informacije: bila je to ljubav na prvi pogled“, kaže on. Posle tog nezaboravnog iskustva počeo je da moli roditelje da mu kupe kompjuter. Kada su mu uslišili molbu, za Detjona je počelo uzbudljivo putovanje.

„Iako je fakultet na koji idem prilično ažuran, oni i dalje ne mogu u potpunosti da prate brzi razvoj IKT-a. Profesionalni kursevi su uvijek dobra opcija za popunjavanje ove praznine.”

Detjon Ćoćaj, stručnjak za IKT

Detjon je dalje razvijao svoje IKT i digitalne vještine, a kada je došlo vrijeme za fakultet, nije se dvoumio šta će studirati. Započeo je studije 2020. godine, ali je želio da uči više i brže. Shodno tome, počeo je da traži dodatne opcije i mogućnosti za unaprjeđenje svojih vještina i naišao je na obavještenje o projektu koji finansira EU, a koji nudi besplatne kurseve o IKT vještinama za mlade sa Kosova. „Iako je fakultet na koji idem prilično ažuran, oni i dalje ne mogu u potpunosti da prate brzi razvoj IKT-a. Profesionalni kursevi su uvijek dobra opcija za popunjavanje ove praznine”, kaže Detjon.

Projekat EU Podrška konkurentnosti IKT sektora na Kosovu bio je usmjeren na pružanje obuke o IKT-u, digitalne vještine i poslovno upravljanje, uključujući razvoj veba, Java programiranje, sajber bezbijednost, Pajton, big data, mašinsko učenje, upravljanje IT projektima i meke vještine. Pored toga, projekat je obezbijedio kurseve poslovne obuke o menadžmentu i liderstvu u IKT sektoru. Detjon je učestvovao u dva modula kursa: razvoj Jave i Androida i veb razvoj.

„Znanje stečeno na ovom kursu mi je mnogo pomoglo. Na primjer, na mom razgovoru za posao bilo je nekih tehničkih pitanja na koja sam znao da odgovorim zahvaljujući kursu, što je uticalo na moj uspjeh na intervjuu.”

Detjon Ćoćaj, stručnjak za IKT

Kao rezultat vrijednog rada, znanja stečenog na fakultetu, a posebno onog stečenog na kursevima koje je finansirala EU, Detjon je dobio posao u Bottomline Technologies, kompaniji koja posluje u više od 90 zemalja širom sveta. „Znanje stečeno na ovom kursu mi je mnogo pomoglo. Na primjer, na mom razgovoru za posao bilo je nekih tehničkih pitanja na koja sam znao da odgovorim zahvaljujući kursu, što je uticalo na moj uspjeh na intervjuu”, kaže on.

Detjon ima velike lične ambicije u IKT i digitalnom sektoru. „U budućnosti sebe vidim kao vlasnika nekog proizvoda i generalnog direktora važne IKT kompanije koja zapošljava i stvara pozitivne perspektive za druge mlade ljude“, kaže on.

O projektu

Podrška EU konkurentnosti kosovskog IKT sektora, brendirana kao „IKT za rast Kosova“, ima za cilj da poboljša konkurentnost kosovskih digitalnih i tradicionalnih preduzeća podržavajući širenje kosovskog IKT sektora, što dovodi do otvaranja novih radnih mjesta. Štaviše, projekat namjerava da premosti jaz digitalnih i poslovnih vještina na održiv način koji zadovoljava potrebe tržišta i povećava izvoz kosovskih IKT preduzeća, kao i izgradnju konkurentnosti kosovskih digitalnih i tradicionalnih preduzeća kroz upotrebu IKT-a.

Projektom upravlja Kancelarija Evropske unije na Kosovu, a sprovodi ga WeGlobal u partnerstvu sa European Projects Management Ltd i Prištinskom REA-om. Traje 42 mjeseca, od januara 2020. do jula 2023. godine.

Photo credits: ICT for Kosovo’s Growth

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.