Maribor efekat: usavršavanje profesionalnih vještina u inostranstvu | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Maribor efekat: usavršavanje profesionalnih vještina u inostranstvu

Projekat Intervet koji finansira EU pomaže u povećanju i stvaranju novih mogućnosti za mobilnost učenja na Zapadnom Balkanu.

SCROLL DOWN

Engjull Miftari je 17-godišnji srednjoškolac sa Kosova. On je učenik poslednje godine Škole za stručno obrazovanje „7. septembar“ u Prištini. Engjull kaže da je fasciniran ugostiteljskim poslom od malih nogu. Objašnjava da je to vjerovatno zbog njegovog oca: „Moj otac je bio kuvar u restoranu više od 17 godina i ponekad bih ga pratio na posao; Zaljubio sam se u ovu profesiju“, kaže Engjull. Kako u srednjoj školi nije bilo moguće studirati kulinarstvo, odabrao je opšte studije turizma, koje uključuju i rukovođenje turističkim agencijama i recepcijama, i kaže da se ne kaje zbog svoje odluke – pa čak i da je imao širi izbor, ne bi sada izabrao drugu stručnu školu.

„Iskustvo prakse u Prištini je bilo veoma korisno. Međutim, imao sam osjećaj da mi je potrebno više praktičnog radnog iskustva, kao i raznolikost.”

Engjull Miftari, srednjoškolac

Engjull se pokazao kao veoma dobar učenik, sa visokim ocjenama i pohvalama svojih nastavnika. Kao rezultat toga, raspoređen je na četvoromjesečnu praksu na recepciji hotela Grand, jednog od istorijskih hotela u centru Prištine. „Iskustvo prakse u Prištini je bilo veoma korisno. Međutim, imao sam osjećaj da mi je potrebno više praktičnog radnog iskustva, kao i raznolikost“, kaže Engjull. Ova prilika se ukazala vrlo brzo kada je projekat Intervet koji finansira EU pokrenuo poziv za međunarodnu praksu za učenike srednjih škola stručnog obrazovanja (VET) sa Kosova.

Kao učenik VET škole, Engjull je čuo za ovu priliku od svog profesora engleskog jezika i odmah je odlučio da se prijavi. Ispunio je kriterijume tako što je bio dobar student i ima dobro poznavanje engleskog jezika, a izabran je među mladim učenicima sa Kosova koji bi se pridružili jednomjesečnom programu prakse u planinskom hotelu u Mariboru, Slovenija. „Bio sam veoma uzbuđen“, sjeća se Engjull.

„Moje iskustvo tokom prakse u Mariboru je bilo odlično. Ne samo da sam unaprijedio svoje profesionalne veštine, već sam i naučio o kulturi i poboljšao svoje poznavanje jezika.”

Engjull Miftari, srednjoškolac

Tokom prakse u Mariboru, Engjull je vježbao svoje vještine na različitim pozicijama, od administrativne podrške preko odjeljenja za usluge održavanja hotela, do servisa restorana, recepcije i banje. Pored sticanja profesionalnog iskustva, u slobodno vrijeme imao je priliku da sa drugim studentima obiđe grad i sazna više o kulturi. Posjetili su gradski muzej i glavne atrakcije, a imali su priliku da posjete i Ljubljanu, kao i grad Grac u Austriji koji se nalazi nedaleko od Maribora.

Sve u svemu, ovo je bilo sjajno iskustvo učenja za Engjula i druge učenike. „Moje iskustvo tokom prakse u Mariboru je bilo odlično. Ne samo da sam unaprijedio svoje profesionalne vještine, već sam i naučio o kulturi i poboljšao svoje poznavanje jezika“, kaže Engjull.

O projektu:

Cilj projekta Intervet Western Balkans koji finansira EU je stvaranje mogućnosti za mobilnost učenja u centrima za obuku na Zapadnom Balkanu, internacionalizacija VET sistema i poboljšana kultura mobilnosti učenja u oblasti stručnog obrazovanja. Da bi se ovo postiglo, projekat sprovodi aktivnosti na dva nivoa: s jedne strane, mobilnost učenika u stručnom obrazovanju i sa druge, izgradnja kompetencija stručnog osoblja. Njihov konzorcijum uključuje poslovna i obrazovna udruženja, mala i srednja preduzeća, VET centre, privredne komore i univerzitete iz šest zemalja Zapadnog Balkana i osam zemalja EU, dok je Priština REA zemlja partner projekta na Kosovu. Do završetka, projekat ima za cilj da implementira 56 mobilnosti PRO tipa, 360 radnih mjesta u trajanju od jednog mjeseca, 54 iskustva u praćenju posla, učešće 36 VET nastavnika u ljetnjim školama – u Amsterdamu, Bolonji, Lionu, Mariboru i Sevilji , i učešće 72 VET nastavnika i menadžera u aktivnostima koje su domaćini Malteškog koledža za umjetnost, nauku i tehnologiju (MCAST), ROC Da Vinci College (Holandija) i SEPR (Francuska)

Photo credits: INTERVET

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.