Školsko zvono zvoni po drugi put | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Školsko zvono zvoni po drugi put

Obrazovanje i zapošljivost povratnika u Sjevernoj Makedoniji

SCROLL DOWN

U proteklih nekoliko nedjelja, Ajnur Ibraimovski, 37-godišnji povratnik u Prilep, opština u Sjevernoj Makedoniji, aktivno je prisustvovao časovima u lokalnoj javnoj osnovnoj školi. Sa još 21 drugim đakom, svi povratnici u Prilep, Ajnur je upisan u program trajanja 6 mjeseci koji će mu omogućiti da završi osnovno obrazovanje. Razmišljajući o prošlosti, on objašnjava: “Pohađao sam školu do četvrtog razreda… ali zbog finansijskih ograničenja kod kuće, morao sam napustiti školu kako bih pronašao posao.”

 

Ajnurova potraga za izlaskom iz siromaštva takođe ga je navela da pokuša migraciju u Njemačku, gdje je očekivao bolje mogućnosti zapošljavanja i kvalitet života. Nakon dvije godine provedene u inostranstvu, vratio se u Prilep. Međutim, pronalaženje stabilnog posla kod kuće pokazalo se izazovnim. U Sjevernoj Makedoniji, formalno zaposlenje zahtijeva završenu osnovnu školu. U Prilepu, gdje kompanije aktivno traže radnike zbog specifične dinamike tržišta rada, Ajnurov nedovršen osnovni obrazovni put predstavljao je značajnu prepreku formalnom zapošljavanju. Prema nedavnom istraživanju, gotovo 30% poslodavaca u regionu prijavilo je poteškoće u pronalaženju kvalifikovanih radnika. Ajnur objašnjava: “Kompanije traže osobe koje su završile školovanje.”

“Kompanije traže osobe koje su završile školovanje.”

Ajnur Ibraimovski, (povratnik, Prilep, Sjeverna Makedonija)

Nakon povratka, Ajnur je obezbijedio privremenu poziciju u jednoj kompaniji u Prilepu, gdje sada ima priliku da pređe na stabilniju ulogu kao operater viljuškara. Međutim, da bi se prijavio za ovaj posao, mora se pobrinuti da mu obrazovne kvalifikacije odgovaraju radnim propisima Sjeverne Makedonije. Stoga je Ajnur donio odluku da se vrati u školu. Trenutno učestvuje u programu obrazovanja odraslih u opštini Prilep, zajedno s drugim povratnicima koji dijele slična iskustva napuštanja škole prerano. Ovaj zajednički element povezuje ih na njihovim različitim životnim putevima. Program obrazovanja odraslih namjenski je osmišljen kako bi pomogao odraslim povratnicima da završe osnovno obrazovanje po povratku. Podržan od strane Projekta za reintegraciju povratnika (PRP) finansiranog od strane EU, sprovedenog od strane UNDP-a, 56 odraslih povratnika u Sjevernoj Makedoniji vratio se u školu i sada se trudi da završi osnovno obrazovanje i poboljša svoje šanse za zaposlenje.

 

S druge strane, djeca povratnici suočavaju se s posebnim izazovima u vezi s obrazovanjem po povratku. Ti izazovi mogu uključivati administrativne procese vezane za priznavanje njihovog prethodnog obrazovanja, kao i teškoće prilagođavanja novom školskom okruženju. Ako se ne riješe, ovi izazovi mogu rezultirati time da djeca ponavljaju razrede ili potpuno napuste školu. Takva odluka imala bi dubok uticaj na njihove buduće živote. Kako bi ublažile ove izazove, lokalne nevladine organizacije (LNO), uz podršku projekta RRR, pomažu povratnicima u pristupu različitim uslugama vlade po povratku, uključujući upis njihove djece u lokalne škole. Do sada je Projekat RRR olakšao preko 380 povratnika u Sjevernoj Makedoniji u pristupu različitim vladinim uslugama.

“Prije svega, težim da postanem pismena osoba. Dobijanje sertifikata za završenu osnovnu školu otvoriće mi mnoge mogućnosti. Takođe će mi omogućiti da proširim svoje znanje i pružim pomoć svojoj djeci u njihovim studijama. Neću propuštati prilike za posao kao pre zbog nedostatka obrazovanja.”

Metula Isamiloska (povratnik, Prilep, Sjeverna Makedonija)

Metula Ismailoska, 29-godišnja povratnica iz Njemačke, pronašla je inspiraciju za povratak obrazovanju kroz svoju djecu školskog uzrasta. Napustila je školu rano, udajući se vrlo mlada, i zatim, sa suprugom, krenula na putovanje iz Sjeverne Makedonije u potrazi za boljim životom u inostranstvu unutar Evropske unije. Nakon njihovog boravka u EU, Metula, zajedno sa svojom porodicom od šestoro djece, vratila se u Prilep. Prepoznajući ključnu ulogu obrazovanja, Metula je odlučna da obezbijedi da njena djeca završe školovanje. Ona objašnjava zašto i kako je odlučila da se vrati u školu i učestvuje u programu podržanom od strane EU i UNDP-a: “Nisam imala prethodnog iskustva sa učenjem… Dakle, kroz svoju djecu sam otkrila da postoji obrazovna prilika i za mene.” Govoreći o značaju ovog obrazovanja za nju, Metula ističe: “Prije svega, težim da postanem pismena osoba. Dobijanje sertifikata za završenu osnovnu školu otvoriće mi mnoge mogućnosti. Takođe će mi omogućiti da proširim svoje znanje i pružim pomoć svojoj djeci u njihovim studijama. Neću propuštati prilike za posao kao prije zbog nedostatka obrazovanja.”

Odsustvo formalnog obrazovanja ističe se kao glavni faktor koji doprinosi brojnim izazovima s kojima se suočavaju mnogi povratnici u Sjevernoj Makedoniji, grupa pretežno sastavljena od Roma. Prema istraživanju Projekta RRR iz 2022. godine, 57% Roma u Prilepu nema formalno obrazovanje. Slično iskustvima Ajnura i Metule, životne priče mnogih povratnika odražavaju kako ova obrazovna deficijencija perpetuira njihove socijalne i ekonomske nedostatke. U Sjevernoj Makedoniji, završetak osnovnog obrazovanja ne samo da je preduslov za formalno zaposlenje, već i za učešće u aktivnim inicijativama vlade na tržištu rada. Stoga, uprkos evoluciji dinamike tržišta rada i povećanim mogućnostima zaposlenja, povratnici bez osnovnog obrazovanja ostaju isključeni iz tih mogućnosti zapošljavanja. Procjena RRR iz 2022. godine utvrdila je da 84% ispitanih nije bilo upućeno na mjere zapošljavanja vlade koje pruža Agencija za zapošljavanje, iako je 70% njih registrovano kao aktivni tražioci posla.

Dakle, čak i uz otvaranje na tržištu rada i programe vlade, povratnici bez osnovnog obrazovanja nisu u mogućnosti da iskoriste ove prilike. Rani prekid školovanja prisiljava pojedince na neformalno, nesigurno zaposlenje. Obrazovanje igra ključnu ulogu u životima povratnika, obuhvatajući i odrasle i one školskog uzrasta. To je upravo razlog zašto iskorištavanje transformacionog potencijala obrazovanja za olakšavanje uspješnog povratka kući ostaje centralna tema u projektu Regionalna reintegracija povratnika koji finansira EU, a sprovodi UNDP.

About the project

The Reintegration of Returnees in the Western Balkans project is focused on addressing key barriers for socio-economic reintegration of vulnerable returnees in the Western Balkans.  The project is part of the EU Instrument for Pre-accession Assistance (IPA) II Multi-Country Action, EU support to Fundamental Rights of Roma Community, and Reintegration of Returnees, entrusted to UNDP, World Bank, and the Council of Europe.   In all Western Balkan economies, the project assesses policy and institutional gaps and facilitates a dialogue on mechanisms for implementation and monitoring of reintegration policies and programmes. In Albania, North Macedonia and Serbia, the project implements local level programmes and tests innovative solutions for sustainable socio-economic reintegration of returnees.

Photo credits: RRR project

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.