Promovisanje zdravog rasta i razvoja u sarajevskim predškolskim ustanovama | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Promovisanje zdravog rasta i razvoja u sarajevskim predškolskim ustanovama

Projekat finansiran od EU osnažuje prosvjetne radnike i roditelje za optimalan razvoj djeteta u opštini Centar Sarajevo u Bosni i Hercegovini.

SCROLL DOWN

Institut za populaciju i razvoj (IPR), organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, sproveo je 2019. godine istraživanje u kojem je učestvovalo 127 prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo. Cilj je bio identifikovati njihove potrebe za dodatnom stručnom podrškom u sprovođenju programa zdravog rasta i razvoja, koji ima podršku Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo. Tokom ovog procesa, IPR je prepoznao neophodnost kontinuiranog rada sa djecom predškolskog uzrasta. Koristeći rezultate istraživanja iz 2019. i uz vođstvo stručnjaka, razvili su obrazovni paket za poboljšanje emocionalnih i društvenih vještina djece.

Ovaj paket je posebno dizajniran da odgovori na potrebe roditelja i vaspitača. Kako bi pružio odgovarajuće smjernice za njegovo korištenje i efikasno zadovoljio potrebe djece uzrasta od četiri do šest godina, IPR je pokrenuo dodatni projekat pod nazivom „Promovisanje zdravog rasta i razvoja djece u predškolskim ustanovama Opštinskog centra Sarajevo“. Ovaj projekat se realizuje u okviru programa ReLOaD2, koji finansijski podržava Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

“Napravili smo veb platformu ‘Zdrav rast i razvoj’, omogućavajući roditeljima da učestvuju u onlajn kursevima obuke i steknu praktične uvide koje mogu da vježbaju zajedno sa svojom decom.”

Amer Džekman, koordinator projekta

Prema riječima koordinatora projekta Amera Džekmana, inicijativom je obuhvaćeno 19 predškolskih ustanova i uključeno je 50 vaspitača iz ove opštine. Ovi edukatori su učestvovali u dvodnevnim radionicama sa ciljem da unaprijede svoje vještine i kompetencije potrebne za realizaciju projekta. Svaka predškolska ustanova dobila je „kutiju za vrtić“ sa izborom praktičnih alata koji olakšavaju rad sa djecom. Naime, u kutijama za vrtić nalaze se lutke Hana i Dado, koje su postale sastavni dio svakodnevnog života djece u Opštinskom centru Sarajevo.

Džekman pojašnjava da ove lutke služe kao sredstvo za igru da vaspitači daju vrijedne smjernice za zdrav rast i razvoj. Kroz igru djeca bez napora shvataju koncepte održavanja zdravog načina života. Pored toga, kutije za vrtić sadrže radne listove, postere, kartice sa slikama i kartice sa emocijama koje su u skladu sa aktivnostima projekta. Štaviše, Džekman ističe ključnu ulogu roditeljskog uključivanja u implementaciju projekta. „Napravili smo veb platformu „Zdrav rast i razvoj“ koja omogućava roditeljima da učestvuju u onlajn kursevima obuke i steknu praktične uvide koje mogu da praktikuju zajedno sa svojom djecom“, objašnjava Džekman.

“Fizičko nasilje se kasnije manifestuje kod dječaka, dok kod devojčica dominiraju različiti oblici verbalnog nasilja. Dječaci koji dožive fizičko nasilje u ranom uzrastu imaju dvostruko veće šanse da i sami postanu nasilnici, upuštaju se u tuče, nose oružje i pokazuju nasilno ponašanje u vezama. Ove zabrinutosti naglašavaju važnost implementacije programa koji dijele zajedničke ciljeve sa ‘Zdravim rastom i razvojem’ tokom ranog detinjstva.”

Amer Džekman, koordinator projekta

Ukupno 150 roditelja završilo je onlajn kurs obuke na temu „Zdrav rast i razvoj“, sa preko 200 pristupa uslugama konsultacija i podrške preko IPR Facebook platforme „Savjetnici za roditelje.”

Maja Alihodžić, majka čije je dijete učestvovalo u programu, istakla je kako je obuka pomogla roditeljima da savladaju svakodnevne izazove u vaspitanju svojih mališana. “Prvi put sam osjetio da se prema djeci drugačije postupa i da se sa njima razgovara. Savjeti koje smo dobili uveliko su pomogli u rješavanju različitih tema uz promovisanje otvorenog razgovora i zajedničkog učenja. Vjerujem da sada bolje razumijemo jedni druge, a ja se osjećan spremnije za rješavanje različitih situacija. Nadam se da će slični programi biti dostupni i u osnovnim školama, čime će roditeljsko učešće i obrazovanje djece postati standardna praksa u svim obrazovnim ustanovama“, kaže Alihodžić.

IPR ističe porast nasilja, uznemiravanja i verbalnog zlostavljanja među dječacima i djevojčicama, čak i u nižim razredima osnovne škole. Džekman napominje: „Fizičko nasilje ima tendenciju da se kasnije manifestuje kod dječaka, dok među djevojčicama dominiraju različiti oblici verbalnog nasilja. Dječaci koji dožive fizičko nasilje u ranom uzrastu imaju duplo veće šanse da i sami postanu nasilnici, tuku, nose oružje i pokazuju nasilje. Ove brige naglašavaju važnost sprovođenja programa koji dijele zajedničke ciljeve sa ‘Zdravim rastom i razvojem’ tokom ranog djetinjstva”, dodaje Džekman.

On dalje tvrdi da obrazovanje djece o zdravim stilovima života treba sistematski integrisati u sve ustanove i agencije za brigu o djeci. Pružanje kvalitetnog obrazovanja i promocija zdravog načina života u skladu je sa sedamnaest ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, uz podršku projekta ReLOaD2 koji finansira EU.

O projektu

Regionalni program o lokalnoj demokratiji na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) je nastavak inicijativa koje podržava EU – Projekat jačanja lokalne demokratije (LOD, 2009-2016) i naknadno proširenog Regionalnog programa za lokalnu demokratiju na Zapadnom Balkanu (ReLOaD, 2017-2020). Kao i prethodni, ovaj projekat finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). ReLOaD2 se primenjuje na Zapadnom Balkanu, posebno u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu*, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Photo credits: ReLOaD2

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.