Asfaltiranje kosovskog puta ka tržištima EU | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Asfaltiranje kosovskog puta ka tržištima EU

Dobijanje oznake kvaliteta proizvoda EU pomoglo je građevinskom preduzeću da pristupi međunarodnim tržištima i istovremeno poboljša sopstvene standard.

SCROLL DOWN

Građevinska industrija na Kosovu cvjeta i daje veliki doprinos ekonomskom rastu. To je djelimično posljedica potražnje za stanovima u i oko Prištine, kao i u drugim većim gradovima. I kako potražnja nastavlja da raste, tako raste i potreba za kvalifikovanom radnom snagom i građevinskim materijalom. Ipak, kao i kod mnogih drugih proizvoda, većina materijala koji se koriste u građevinarstvu se uvoze, stvarajući negativan trgovinski bilans za Kosovo. Međutim, promjena je na vidiku!

Neki domaći proizvođači uvidjeli su da mogu da povećaju svoj tržišni udio poboljšanjem kvaliteta svojih proizvoda kako bi ispunili standarde EU – što zauzvrat otvara pristup unosnim tržištima EU.

„Kvalitet betonskih ploča koje proizvodimo odgovara onome koji možete naći bilo gdje u EU.“

Endrit Šaljaj, Rukovodilac kontrole kvaliteta u preduzeću Šaljaj

Upoznajte Šaljaj, porodičnu firmu čije sjedište se nalazi u Istoku, na zapadu Kosova. Oni godinama ulažu u razvoj da bi bili spremni za udio u ovoj industriji vrijednoj stotine miliona eura. Šaljaj je oduvijek tvrdio da su njihovi materijali za popločavanje njemačkog kvaliteta.

„Kvalitet betonskih ploča koji proizvodimo odgovara onome što se može naći bilo gdje u EU. Naša kompanija već dugi niz godina ulaže u tehnologiju i interne procese kako bi svoje proizvode dovela do evropskih standarda“, kaže Endrit Šaljaj, rukovodilac kontrole kvaliteta preduzeća.

Dobijanje sertifikata o kvalitetu

Međutim, kompanija Šaljaj je tek početkom 2021. godine mogla da potkrijepi svoje tvrdnje sertifikatom. Uz podršku projekta koji finansira EU, Slobodno kretanje robe (FMG), uspjeli su da shvate šta treba da urade da bi dobili oznaku „CE“. To je skraćenica francuskog izraza conformité européenne”, i predstavlja oznaku za usklađenost sa EU koja se koristi za potvrdu da dati proizvod ispunjava bezbjednosne standarde EU. FMG je vodio preduzeće kroz jednogodišnju proceduru ocjenjivanja usaglašenosti kako bi dokazalo da njegov proizvod ispunjava zahtjeve za dobijanje pristupa tržištu EU.

„Ne možemo dovoljno da naglasimo koliko smo srećni što smo dobili oznaku CE – nešto na čemu smo radili veoma dugo“, kaže Šaljaj o dostignuću koje će utrti put ka povećanju njihovog udjela na domaćem tržištu i otvoriti nove međunarodne mogućnosti.

Ali učenju tu nije bio kraj. Sva stečena iskustva i znanja o postupku sertifikacije, kao i domaći i zahtjevi EU za građevinske materijale, podijeljena su sa drugim proizvođačima u okviru projekta FMG. Jedan od stručnjaka uključenih u proces naglasio je kako to može da podstakne ovaj važan sektor ekonomije. „Projekat FMG dokazao je da je moguće da kosovske kompanije uspiju da dobiju oznaku CE. Sada vlada i pojedinačne kompanije treba da nastave sa radom“, kaže Adam Pini, specijalista za ovu oblast.

Dijeljenje znanja i ekspertize od strane stručnjaka kao što je gospodin Pini u okviru trogodišnjeg projekta FMG takođe je pomoglo da se poboljša zakonodavstvo o proizvodima i obuče agencije za sprovođenje zakona o bezbjednijem tržištu za radnike i potrošače. To je uključivalo izradu zakonskih tekstova, usvajanje evropskih standarda, akreditaciju tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, dobijanje uvjerenja o kalibraciji i obuku.

„Projekat FMG pokazao je da je moguće da kosovske kompanije uspiju da dobiju oznaku CE.“

Adam Pini, stručnjak za projekte FMG

To je dio truda koji Kosovo čini da uskladi svoje zakonodavstvo sa zakonima EU i da postepeno razvije oblast slobodne trgovine između EU i Kosova, u kojoj su slobodno kretanje robe, usluga i kapitala međusobno zagarantovani. Kosovo i EU potpisali su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2016. godine, kojim se utvrđuju međusobna prava i obaveze.

Dostignuća kao što je oznaka CE za kompaniju Šaljaj su jasan znak da su kompanije konkurentnije, proizvodi bolji i bezbjedniji, a poslovni partneri mogu  da vjeruju jedni drugima – istinito svjedočenje o tome kako se asfaltiraju novi putevi između tržišta Kosova i EU.

O projektu

Cilj projekta „Podrška slobodnom kretanju robe (FMG)“ bio je razvoj kvalitetne infrastrukture, tržišnog nadzora i prava potrošača u cilju poboljšanja proizvodnih procesa i povećanja kvaliteta i bezbjednosti proizvoda.

Ovo je dio šireg cilja da se podrži vlada Kosova u stvaranju održivijeg poslovnog okruženja usklađenog sa standardima EU i pravnim tijelom – poznatim kao „pravna stečevina“ – kako je zahtijevano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Photo credits: Free Movement of Goods, Shalaj

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.