Pretvaranje kanjona Tare u međunarodnu turističku destinaciju | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Pretvaranje kanjona Tare u međunarodnu turističku destinaciju

Preduzetnik iz Bosne i Hercegovine pretvorio je kanjon Tare u izvor prihoda za zemlje koje ova rijeka povezuje.

SCROLL DOWN

Rafting kamp Encijan nalazi se u kanjonu rijeke Tare, koji povezuje Bosnu i Hercegovinu sa Crnom Gorom. Kanjon se smatra jednim od najljepših na Zapadnom Balkanu, a kamp najutentičnijim u kanjonu.

Sa smještajem u brvnarama, tradicionalnom hranom, terasom iznad rijeke i zadivljujućim okruženjem, kamp je već više od 15 godina omiljeno mjesto ljubitelja raftinga i odmora u prirodi.

Od hobija do ozbiljnog poslovnog poduhvata

Vlasnik kampa je Milan Šupić iz obližnje Foče. Do prije 20 godina rafting mu je bio samo omiljeni hobi, ali je onda donio odluku da hobi pretvori u posao. Ta odluka mu je promijenila život, ali i stvorila novi izvor prihoda za mnoge građane njegovog rodnog grada. „Na početku posao nije išao dobro. Ali onda, u narednih četiri do pet godina, kamp je prerastao u ozbiljan posao. Kada radiš nešto što voliš, uspjeh je neizbježan“, kaže Milan.

„Na početku posao nije išao dobro. Ali onda, u narednih četiri do pet godina, kamp je prerastao  ozbiljan posao. Kada radiš nešto što voliš, uspjeh je neizbježan.”

Milan Šupić

Milan objašnjava da kada je odlučio da se bavi biznisom, tamo nije bilo ničega. Sada je kanjon rijeke Tare popularna destinacija za ljubitelje raftinga na Zapadnom Balkanu. Od tada je oko kanjona otvoreno dvadeset pet novih rafting kampova. U svakoj od protekle dvije godine kanjon je posjetilo oko 50.000 turista.

Region nudi i avanturistički turizam, uključujući kanjoning i planinarenje kroz prirodne ljepote nacionalnih parkova Sutjeska i Durmitor. Milan objašnjava da posjetioci obično ostaju pet dana da bi u potpunosti uživali u paketu ponude. Noći provode uz tradicionalnu hranu, piće i logorsku vatru, a danju idu na rafting ili uživaju u nekoj od drugih vrsta avanturističkog turizma.

Međutim, kao i mnogi drugi započeti poslovi na Zapadnom Balkanu, i Milanov je prošao kroz izazove. Prisjeća se da prije 20 godina nije postojao put do kanjona. Jedini način da se dođe do njega bilo je peške, kroz gustu šumu, ili rijekom. „Kada sam odlučio da napravim kamp, morao sam sav materijal prvo odnijeti na drugu stranu granice, u Crnu Goru, a odatle čamcem prevesti materijal do lokacije kampa“, kaže on. Asfaltirani put sada omogućava da se do kanjona dođe automobilom i minibusom, ali sve veći broj posetilaca je tražio da se poboljša bezbjednost i putokazi.

„Projekat je postavio nove putokaze duž puta; pored toga postavili su klupe i obiljležili vidikovce. Ovo su možda bili mali, ali svakako važni elementi za međunarodnu turističku destinaciju kao što je kanjon Tare.“

Milan Šupić

Podrška EU za bezbjednije i bogatije turističko iskustvo

Kako bi se odgovorilo na ove izazove, podrška projektu Turizam, adrenalin i rafting avantura (T.A.R.A.) koju je pružila EU „došla je u pravo vrijeme“, tvrdi Milan. On objašnjava da je nakon izgradnje nove saobraćajnice povećan broj posjetilaca koji su počeli da dolaze svojim vozilima. Put nije bio obeležen, a neki od njih bi se izgubili ili zakasnili. Zahvaljujući projektu, put je sada propisno obilježen, sa klupama i vidikovcima na trasi.

Druga poboljšanja infrastrukture su u toku. U planu je izgradnja platformi za splavove na mjestima polaska i pristajanja, plutajućih platformi na Pivskom jezeru, platformi za osmatranje prirode i staza za penjanje. Projekat takođe doprinosi bezbjednosnim protokolima za posjetioce uz pojačanu koordinaciju spasilačkih službi sa obje strane granice, razvoj zajedničkih bezbjednosnih procedura sa zajedničkim vježbama u vanrednim situacijama i vježbama spasavanja i nabavkom opreme za spasavanje.

Projekat T.A.R.A. je finansiran u okviru Programa prekogranične saradnje BiH-CG 2014-2020. Vodeći partner je opština Plužine iz Crne Gore, a ostali partneri su Park prirode Piva, opština Foča i Turistička organizacija opštine Foča iz Bosne i Hercegovine.

Photo credits: Encijan

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.