Učenje poslu na neobičnom mestu | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Učenje poslu na neobičnom mestu

Mladi preduzetnik iz Srbije odlazi u špansko selo da bi se usavršio u svom poslu.

SCROLL DOWN

U selu Toralba de Ribota živi svega 120 ljudi, a privredna djelatnost tog mjesta se ne bi baš mogla svrstati u živahne. Ovo selo na sjeveroistoku Španije nema nijednu prodavnicu, ima jednu kafanu, a stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom. Ali, upravo je ovdje 31-godišnji srpski preduzetnik Mladen Savković odlučio da provede mjesec dana kako bi unaprijedio svoje poslovne vještine.

Nakon deset godina provedenih u novinarstvu i povremeno odnosima s javnošću za umjetničke i kulturne aktivnosti, Mladen je nedavno osnovao svoju PR agenciju. Međutim, ubrzo je shvatio da mu je potrebna podrška kako bi postigao bolje rezultate. “Naišao sam na priču o ženi iz Srbije koja je osnovala preduzeće za izradu domaće tjestenine. Da bi unaprijedila svoje poslovanje, prijavila se i dobila sredstva EU da ode na Siciliju na nekoliko mjeseci da nauči zanat od najboljih majstora. To mi se učinilo savršenim za mene! Pokušao sam da saznam kako je u tome uspela“, kaže on.

“Pomislio sam: ako naučite kako da pokrenete publiku tamo, uspećete da je pokrenete bilo gdje.“

Mladen Savković, preduzetnik

Tako je Mladen saznao za projekat MOVE-YE koji finansira program Evropske unije COSME. Kao i mnogi drugi mladi ljudi, i Mladen je iskoristio priliku za radnu posjetu zemlji EU. On govori španski, pa je Španija bila logičan izbor.

Gdje otići?

Njegova prva zamisao bila je da ode u Madrid ili Barselonu. Govori da mu je na raspolaganju bio veliki broj kompanija koje je mogao da izabere za domaćina, većinom u turizmu, IT-u i drugim sektorima. Ali privukla ga je prilika u sektoru kulture koja se pojavila u Toralbi de Riboti.

“Intervjuisale su me dvije dame koje su u selu organizovale festival umjetnosti i muzike Saltamontes i ostavile su na mene izuzetno jak utisak. U jednom tako malom selu uspjele su da organizuju prilično uspješan umjetnički festival! Pomislio sam: ako naučite da pokrenete publiku tamo, uspjećete da je pokrenete bilo gdje i zaključio sam da je to prava prilika za mene.“

Mladen je proveo punih mjesec dana radeći na festivalu Saltamontes. Uvidio je važnost promocije umjetnosti i kulture izvan urbanih područja, gdje ona i dalje čini vitalni dio svakodnevnog života, ali na malo drugačiji način. “Postao sam svjesniji važnosti interakcije sa lokalnom zajednicom i osluškivanja njihovih kulturnih potreba i interesa“, kaže on.

“Postao sam svjesniji važnosti interakcije sa lokalnom zajednicom i osluškivanja njihovih kulturnih potreba i interesa.“

Mladen Savković, preduzetnik

Donošenje iskustva kući


Mladen uglavnom sarađuje sa ustanovama koje organizuju kulturne događaje i festivale. Sada planira da svojim klijentima u Srbiji predstavi načine angažovanja publike koje je naučio u Španiji. “Možete postaviti izložbu i tu se zaustaviti. Ali naučio sam da je važno raditi sa publikom i usredsrediti se na intenzivnije angažovanje zajednice. Iskustvo na festivalu Saltamontes natjeralo me da razmislim o idejama koje mogu da primijenim ovdje u Srbiji“, kaže.

Projekat MOVE-YE (Pokretanje preduzetničkih vrijednosti i ideja širom Evrope) koji finansira EU ima za cilj unapređenje preduzetničke kulture i umrežavanje evropskih preduzetnika. Finansiran kroz program COSME, nudi i mladim i iskusnim preduzetnicima priliku da se upoznaju sa različitim načinima poslovanja, da upoznaju i proniknu nova tržišta i internacionalizuju i inoviraju svoje poslovanje putem prekogranične mobilnosti.

Photo Credits: Mladen Savković

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.