Razvijanje van granica svoje zemlje pomoću novih vještina upravljanja | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Razvijanje van granica svoje zemlje pomoću novih vještina upravljanja

Uspješna mlada preduzetnica iz Albanije dobija pristup međunarodnom tržištu uz podršku programa koji finansira EU.

SCROLL DOWN

Da je poslušala roditelje, Edona bi sada bila inženjerka. Njeni roditelji bili su naučnici i željeli su da i njihova ćerka krene istim putem. Ali odabrala je drugu profesiju. Ovako ona opisuje trenutak popunjavanja formulara za prijavu na fakultet inženjerstva: “Znala sam da se radi o velikoj odluci koja će vjerovatno uticati na ostatak mog života. Osjetila sam da ne treba da nastavim sa popunjavanjem obrasca, pa sam stala“, kaže ona. Izašla je van i otišla na Ekonomski fakultet, gdje je popunila obrazac za prijavu na smjer za poslovnu administraciju.

Ovo je moglo izgledati kao iznenadna odluka, ali nije bilo tako. Edona je već određeno vrijeme osjećala veliku želju da postane poslovni menadžer. Deset godina kasnije, njena odluka je urodila plodom.

Put do uspjeha
Njen upis na Ekonomski fakultet bio je početak uspješne karijere. Nekoliko godina nakon upisa postala je docentkinja, a kasnije je unapređena u zvanje profesorke. U isto vreme, počela je da radi u konsultantskoj firmi gdje je ubrzo postala suvlasnica i jedna od direktora.

“Naše tržište bilo je ograničeno na Albaniju i Kosovo, a ja sam bila zainteresovana za istraživanje drugih tržišta jer su naše zaposlene, uglavnom ženskog pola, kompetentne i imaju kapacitet da iznesu više posla.“

Edona Bilali, Preduzetnica

Kompanija pruža savjete preduzećima o primjeni ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju) standarda i o pripremi predloga projekata za lokalne i međunarodne donatorske programe grantova. Oni pružaju usluge za oko 200 preduzeća godišnje i kompanija konstantno raste. “Naše tržište bilo je ograničeno na Albaniju i Kosovo, a ja sam bila zainteresovana za istraživanje drugih tržišta jer su naše zaposlene, uglavnom ženskog pola, kompetentne i imaju kapacitet da iznesu više posla.“

Prodor na međunarodno tržište, posebno u konsultantskom poslu, predstavlja priličan izazov. Pogotovo u zemlji poput Albanije, koja se i dalje suočava sa mnogim ekonomskim izazovima. Edoni je bila neophodna pomoć. Prijatelj joj je savjetovao da potraži podršku od Preduzetničke mreže inicijativa za rast (Entreprenurial Network of Growth Initiatives – ENGI4NE-2). Ovaj projekat koji finansira EU pruža mladim preduzetnicima priliku da provedu vrijeme sa iskusnim preduzetnicima u inostranstvu kako bi naučili nove vještine u poslovnom upravljanju.

Poboljšanje vještina uz nove tehnologije

U početku, Edona nije bila sigurna da li da učestvuje, jer je smatrala da bi joj to moglo oduzeti previše vremena za upravljanje svojom firmom. Na kraju je ipak odlučila da učestvuje i još jednom se nije pokajala zbog odluke da se prijavi. Izabrala je kompaniju domaćina u Austriji jer je tamo već radila doktorat. “Međutim, bila sam zainteresovana za manju kompaniju, poput naše, a ne za čuvene korporacije kao što je Diloit (Deloitte) ili slične velike međunarodne kompanije. U manjoj kompaniji, izazovi bi bili slični našim, pa me je zanimalo da vidim kako se nose s njima“, objašnjava ona.

“To je iskustvo koje mi je otvorilo oči i učinilo da shvatim koliko se brzo stvari razvijaju u našem sektoru. Konkretno, naučila sam kako da unaprijedim komunikaciju pomoću tehnologije.”

Edona Bilali, Preduzetnica

Tvrdi da je tokom svog boravka, koji je u cjelini trajao sedam mjeseci, mnogo naučila. “To je iskustvo koje mi je otvorilo oči i učinilo da shvatim koliko se brzo stvari razvijaju u našem sektoru. Konkretno, naučila sam kako da unapredim komunikaciju pomoću tehnologije.”

Edona objašnjava da je do tada komunicirala sa klijentima, kao i unutar svog tima, koristeći tradicionalnije načine. Zahvaljujući iskustvu u Austriji, uvela je aplikacije kao što su Slek (Slack) za internu komunikaciju i Gugl disk (Google Drive) za komunikaciju sa klijentima. Ishod svega toga je da njena kompanija sada mnogo efikasnije funkcioniše na daljinu, što se pokazalo posebno korisnim u novom okruženju koje je nametnuto pandemijom koronavirusa. Ipak, osnovna svrha njenog učešća u projektu bila je da istraži i nauči kako da pristupi međunarodnim tržištima. Edona je i u tom smislu bila uspješna, jer je tokom svog boravka za klijenta stekla jednu austrijsku kompaniju.

Preduzetnici u razvoju

Osim Edone, još 126 preduzetnika (75 novih i 51 postojeći) imalo je koristi od ovog projekta razmjene. Konzorcijum za sprovođenje projekta je geografski mješovit, što omogućava potpunu pokrivenost destinacija koje su privlačne novim preduzetnicima, uključujući Albaniju i Tursku. Vodeći partner bila je Confindustria Ancona (CA) iz Italije, a Regionalna razvojna agencija Tirana partner u Albaniji.

O Projektu

Projekat je podržao Erazmus za mlade preduzetnike, program prekogranične razmjene koji finansira EU i koji novim ili budućim preduzetnicima daje priliku da uče od iskusnih preduzetnika koji vode mala preduzeća u drugim zemljama. Domaćin ima koristi od novih perspektiva, dobija priliku da se poveže sa stranim partnerima, kao i da upozna nova tržišta. Albanija učestvuje u programu, zajedno sa svim ostalim zemljama zapadnog Balkana.

Photo credits: Edona Bilali

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.