Osnaživanje osoba s invaliditetom u Crnoj Gori | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Osnaživanje osoba s invaliditetom u Crnoj Gori

Od medicinskih do prava zasnovanih procjena: Nova era za procjenu invalidnosti u Crnoj Gori.

SCROLL DOWN

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da oko 10% svjetske populacije ima neki oblik invaliditeta. Ova statistika se takođe odražava i u Crnoj Gori, gdje podaci iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine koji je sproveo Monstat ukazuju da 11% stanovništva Crne Gore, što je ekvivalentno 68.064 osobe, ima izazove u svakodnevnim aktivnostima zbog dugotrajne bolesti, invaliditeta ili starosti. Ove osobe se suočavaju sa teškoćama u obavljanju osnovnih dnevnih zadataka ili učešću u raznim aktivnostima. Upravo tokom tog popisa prvi put su prikupljeni podaci o postojanju takvih poteškoća u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Proces procjene i utvrđivanja invalidnosti je zvanična procedura koja je neophodna za utvrđivanje prava na usluge, proizvode ili beneficije. Ona služi kao vrata kroz koja pojedinci koji traže podršku vezanu za invaliditet, bilo da je ona obezbijeđena javno ili privatno, moraju proći. U Crnoj Gori, sistem procjene i utvrđivanja invalidnosti karakteriše složenost, decentralizacija, nedostatak koordinacije i oslanjanje na zastarjeli medicinski model. Da bi se riješio ovaj problem, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sarađuje sa crnogorskim vlastima i dobija podršku Evropske unije kako bi donijeli pozitivne promjene u ovoj oblasti.

“Uživam u radu sa mašinama. Pravimo kutije, korpe i magnete. Siječemo i sklapamo ih. To je prijatno radno okruženje; osjećam se kao kod kuće.”

Ismar Ramović

Ismar Ramović, vrijedan i vedar radnik iz Tuzi, je neko koga svaki poslodavac želi imati u svom timu, kako ga opisuje njegov poslodavac Nebojša Milikić. Nakon završetka obrazovanja, Ismar je strpljivo čekao skoro tri godine pre nego što je pronašao zaposlenje. Danas je jedan od deset osoba sa invaliditetom koje rade u kompaniji, gdje se specijalizovao za izradu suvenira. “Uživam u radu sa mašinama. Pravimo kutije, korpe i magnete. Siječemo ih i sklapano. To je prijatno radno okruženje; osjećam se kao kod kuće”, kaže Ismar.

Da bi ostvario svoje pravo na rad, Ismar je morao proći kroz dugotrajne i složene procedure, slično kao i ostali sa invaliditetom. Pored medicinske procjene, Ismar se takođe suočio sa još dvije komisije za procjenu invalidnosti. “Sastanci sa tim komisijama me čine anksioznim. Brinem jer nisam siguran da li će odobriti moju nadoknadu”, izražava svoje brige.

Uz podršku projekta “Reforma nacionalnog sistema procjene invalidnosti”, koji finansira EU, a sprovodi UNDP u saradnji sa crnogorskom vladom i nevladinim organizacijama, uspostavlja se centralizovani proces procjene invalidnosti i potreba svih osoba sa invaliditetom. Ova reforma ima za cilj pojednostavljenje postupaka i eliminaciju preko 30 različitih komisija.

Osnovni cilj ove reforme je olakšavanje ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom na pravedniji način. Medicinski model će biti zamijenjen modelom procjene invalidnosti zasnovanim na ljudskim pravima. Kao rezultat toga, preko 50.000 osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori će lakše ostvarivati svoja prava, uz značajno smanjenje administrativnih postupaka.

“Volio bih da mogu sve administrativne procedure završiti na jednom mjestu, bez čekanja. Nisam ljubitelj gužvi i čekanja.”

Ismar Ramović

U Crnoj Gori, osobe sa intelektualnim invaliditetom često se suočavaju s nedostatkom razumijevanja, podrške i prihvatanja od strane društva. Međutim, Ismarovo iskustvo je drugačije. “Družim se sa kolegama na poslu, često zajedno idemo na kafu. Ponekad čak igramo fudbal ili košarku”, dodaje on.

Prema svom poslodavcu, Nebojši, Ismar je ostvario značajan napredak i postao neizostavan dio tima. “Kroz svoj rad i dostignuća, on doprinosi ne samo sebi i našoj kompaniji, već i društvu u cjelini. Doprinosi preostalih 15 zaposlenih ne mogu se mjeriti sa doprinosima koje pružaju Ismar i ostale osobe sa invaliditetom koje rade ovdje”, izjavljuje Nebojša.

Vlada pruža pogodnosti poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, uključujući subvencije zarade i sredstva za prilagođavanje radnog mjesta. “Važno je prilagoditi zadatke njihovim sposobnostima, a uspjeh je zagarantovan. Podstičem sve poslodavce da slijede moj primer i zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Uvjeren sam da neće zažaliti”, ohrabruje Nebojša.

O projektu:

Specifični cilj projekta “Reforma nacionalnog sistema procjene invalidnosti”, koji finansira EU, jeste reforma nacionalnog sistema procjene i utvrđivanja invalidnosti. Reforma će omogućiti osobama sa invaliditetom da uživaju fer tretman, lakši i jednak pristup svim socijalnim sigurnosnim pravima i bolje izglede za socijalnu inkluziju. Projekat ima za cilj postizanje sljedećih rezultata: razvoj i usvajanje novih standardizovanih, ujedinjenih, nacionalnih kriterijuma za procjenu invalidnosti zasnovanih na funkcionalnostima/sposobnostima, kao i institucionalnu preraspodjelu resursa – smanjenje trenutnih 26 komisija (sa oko 120 plaćenih stručnih saradnika) na jednu jedinstvenu komisiju.

Photo Credits:  Duško Miljanić, UNDP Montenegro

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.