Zatvaranje obrazovnog jaza | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Zatvaranje obrazovnog jaza

Pogled iznutra na Program Mentorstva, finansiran putem granta iz zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope "Izgradnja Kapaciteta za Inkluziju u Obrazovanju - UKLJUČI".

SCROLL DOWN

 Hurije Kruezi, 15-godišnja srednjoškolka iz Prizrena, suočila se s izazovom odlučivanja o budućoj karijeri i fakultetskim studijama, ali nije bila sigurna da li donosi pravi izbor za svoju finansijsku i profesionalnu stabilnost. Srećom, dobila je poziv da se pridruži programu podrške mentorskog programa od strane Roma Versitas. Program je finansiran putem granta iz zajedničkog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope namijenjenog romskim, aškali i egipatskim studentima na višem srednjoškolskom nivou obrazovanja. Dobila je mentora koji joj je pružio smjernice o karijeri i drugim školskim pitanjima. Razmišljajući o svom iskustvu, Hurije priznaje da su joj podrška i savjeti njenog savjetnika pomogli da razjasni svoje snove i otvorili joj oči za nove mogućnosti. Sada teži da postane policajka i pokazala je značajan napredak u svom opštem akademskom uspjehu.

“Podrška i savjeti mog savjetnika pomogli su mi da razjasnim svoje snove i otvorili su mi oči za nove mogućnosti.”

Hurije Kruezi, korisnica

Genc Broki je jedan od projektnih menadžera u Roma Versitas Kosovo (RVK). RVK već više od decenije radi na sličnim projektima, a njihov pozitivan uticaj na zajednicu čini potrebom nastavak ovih projekata. “Većina porodica Roma, Aškali i Egipćana na Kosovu živi u lošim ekonomskim i socijalnim uslovima, sa ograničenim nivoom obrazovanja među odraslima koji ne mogu pomoći svojoj djeci oko domaćih zadataka ili drugih školskih aktivnosti. Kao rezultat toga, romska djeca često zaostaju u obrazovanju, što čini ovakav projekat esencijalnim,” kaže Genc.

Podrška projekta je dvoslojna. Prvo, uključuje dodjelu jednog mentora koji prati prisustvo i akademski napredak do pet studenata, a mentor redovno ažurira projekat o bilo kakvim problemima s kojima se studenti suočavaju. To omogućava projektu da pruži prilagođenu podršku za rješavanje tih problema. Drugo, tu je i program instrukcija, koji pruža dodatne časove studentima koji se bore sa određenim predmetima. Ranije su nastavnici srednjih škola bili odabrani kao mentori, ali sada se uspješni diplomci iz romske, aškali i egipatske zajednice angažuju kao mentori. Prema Gencu, članovi zajednice koji su već imali slične probleme najbolji su pojedinci za razumijevanje izazova s kojima se susreću studenti iz ove zajednice.

Dodatno, projekat nudi obuku mekih vještina za učenike završne godine srednje škole, uključujući teme poput pripreme CV-a, vještina za intervju za posao i upravljanja vremenom.

 “Bez pomoći Savjeta Evrope i EU, ne bismo bili u mogućnosti da nastavimo ovu podršku, zbog čega sada imamo desetine kandidata za univerzitetski obrazovane ljekare, inženjere i druge profesionalce iz romske, aškali i egipatske zajednice.”

Genc Broqi, Projektni Menadžer, Roma Versitas Kosovo (RVK)

Stopa odustajanja od škole među srednjoškolcima iz romske, aškali i egipatske zajednice bila je ozbiljan problem, s preko 80% učenika koji su odustali 2013. godine. Međutim, zahvaljujući inicijativama poput ovog projekta, stopa odustajanja sada se smanjila na oko 10-15%. Prvobitno su u projektu bile niske stope učešća, sa samo 40 studenata, od kojih je 80% bilo muškaraca, a 20% žena. Sada, međutim, ima stotine učesnika, sa preko 100 koji svake godine nakon završetka srednje škole upisuju univerzitet.

Projekat pruža podršku ukupno preko 600 studenata. Genc naglašava da projekat ne bi bio moguć bez podrške Savjeta Evrope i Evropske unije. “Bez pomoći Evropske unije i Savjeta Evrope, ne bismo bili u mogućnosti da nastavimo ovaj projekat, i kao rezultat ove podrške, sada ćemo imati desetine kandidata za univerzitetski obrazovane ljekare, inženjere i druge profesionalce iz romske, aškali i egipatske zajednice,” dodaje Genc.

O projektu

Cilj projekta “Jačanje srednjoškolskih učenika kroz mentorski program” je unaprjeđenje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja na Kosovu, a jedan od specifičnih ciljeva je poboljšanje pristupa obrazovanju za djecu iz romskih, aškali i egipatskih zajednica. Program mentorskog programa finansiran je putem granta iz zajedničkog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope “Izgradnja Kapaciteta za Inkluziju u Obrazovanju – UKLJUČI” i sprovodi ga Roma Versitas Kosovo. Projekat je počeo u januaru 2023. godine i sprovodiće se tokom perioda od 12 mjeseci.

Roma Versitas Kosovo

Photo credits: Roma Versitas Kosovo (RVK)

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.