Nova energija ne zna za granice | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Nova energija ne zna za granice

Mladi naučnik iz Crne Gore svoju strast prema naučnom istraživanju prenosi u transnacionalni projekat koji se bavi obnovljivom energijom.

SCROLL DOWN
Dok je većina Mihailovih drugova bila zainteresovana za igranje fudbala i drugih igara u školskom dvorištu, njegovo omiljeno igralište bila je školska laboratorija. On se pita odakle mu ta strast prema nauci: „Ne sjećam se da sam imao neki poseban razlog zbog kojeg sam zavolio nauku, nekako je to uvijek bilo u meni“, tvrdi.

Tokom djetinjstva, njegova strast prema nauci bila je sve veća i veća. Dobijao je pohvale od nastavnika, a u srednjoj školi je počeo da osvaja nagrade za svoje naučne eksperimente. „U srednjoj školi sam počeo više da radim na temama vezanim za elektrotehniku. Kao rezultat toga, kada sam maturirao, odluka da studiram elektrotehniku bila je sasvim prirodna“, kaže on.

Mihailo je upisao Elektrotehnički fakultet na Univerzitetu u Podgorici. Kao posvećen student, nastavio je da dobija visoke ocjene i ubrzo je privukao pažnju svojih profesora. Bio je jedan od najboljih studenata svoje generacije i ubrzo pošto je diplomirao dobio je poziv da radi kao docent na Tehničkom fakultetu. Iako je Mihailu godilo što je dobio taj poziv, ipak nije bio siguran da je to ono što želi. Njegov primarni cilj bio je istraživački i naučni rad i nije bio siguran da li će mu novo zvanje omogućiti dovoljno vremena i mogućnosti da radi ono što najviše voli.

“Naša sadašnjost i budućnost cijele planete i energetskog sistema zavise od obnovljivih izvora energije“

Mihailo Micev

Veći i bolji
Crna Gora je mala država, ima oko 600.000 stanovnika. Shodno tome, Univerzitet u Podgorici ima ograničena sredstva za rad na većim naučnim projektima. Međutim, Mihailo je imao poriv da radi na nečemu većem što bi imalo uticaja ne samo u Crnoj Gori već i izvan granica njegove zemlje.

Ubrzo nakon što je Mihailo počeo da radi kao asistent, fakultet mu je ponudio priliku da radi na projektu Crossbow koji finansira EU. To je bilo baš ono što je tražio: važno novo polje eksperimentisanja koje bi imalo pozitivan uticaj na mnogo veći broj ljudi.

Prelaženje granica
U projektu učestvuje 13 zemalja, među kojima je i Crna Gora. Njegov cilj je da promoviše prekogranično upravljanje varijabilnom obnovljivom energijom i skladišnim jedinicama sa konačnim ciljem osnaživanja transnacionalnog veleprodajnog tržišta obnovljive energije.

Naučni timovi iz svih partnerskih zemalja radili su na različitim komponentama projekta. “Prije svega, iskreno sam bio iznenađen što mi je ponuđena ova sjajna prilika, ako uzmem u obzir da nemam mnogo iskustva. Bio sam pun entuzijazma i sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv“, kaže on.

Mihailovi zadaci u okviru ovog projekta uključivali su modeliranje solarne energije i energije biomase. To uključuje i predviđanje proizvodnje energije iz ovih tipova elektrana, što opisuje kao “nešto novo, zanimljivo i uzbudljivo“.

Mihailo je učestvovao na radionicama i konferencijama organizovanim u okviru projekta. Radionice su mu dale priliku da se upozna sa naučnicima iz partnerskih zemalja koji iza sebe imaju značajne rezultate na polju obnovljive energije. Ovo je bilo veoma važno iskustvo, jer je imao vrlo malo znanja i iskustva u ovoj oblasti. “Rad na projektu zahtijevao je mnogo vremena i energije, ali nisam osjećao nikakav pritisak niti iscrpljenost jer je to za mene bilo kao da živim u snu“, kaže on. Mihailo je uspješno završio svoju ulogu na projektu i tvrdi da je naučio mnogo novih i bitnih stvari. Sada se raduje narednim iskustvima u oblasti obnovljive energije, jer, kako kaže, “naša sadašnjost i budućnost cijele planete i energetskog sistema zavise od obnovljivih izvora energije“.

“Rad na projektu zahtijevao je mnogo vremena i energije, ali nisam osjećao nikakav pritisak niti iscrpljenost jer je to za mene bilo kao da živim u snu“

Mihailo Micev

Crossbow je projekat vrijedan 17,2 miliona evra u sektoru pametnih mreža koji se finansira iz programa istraživanja i inovacija Evropske komisije Horizon2020. Dvadeset četiri partnera iz 13 evropskih zemalja učestvuju na projektu, sa osam nacionalnih prenosilaca električne energije. Projekat je počeo u novembru 2017. godine i predviđeno je da traje četiri godine.

Photo Credits: Mihailo Micev

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.