Početak radova na prvoj školi u okviru obrazovnog programa podržanog od strane WBIF-a u Crnoj Gori News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

7/09/2023

Početak radova na prvoj školi u okviru obrazovnog programa podržanog od strane WBIF-a u Crnoj Gori

Značajna prekretnica u sveobuhvatnom planu Crne Gore za obnovu predškolskih i osnovnoškolskih ustanova obilježena je 26. avgusta kada je postavljen temeljni kamen za osnovnu školu “Vladimir Nazor” u Podgorici. Ceremoniji su prisustvovali premijer Crne Gore Dritan Abazović, ministar prosvete Miomir Vojinović i direktorka škole Ljiljana Marković. Očekuje se da će izgradnja škole biti završena za 17 mjeseci.

 

Obrazovne ustanove Crne Gore suočavaju se sa posebnim izazovima zbog nedovoljnog finansiranja i održavanja, što utiče na kvalitet obrazovanja. Ovaj sveobuhvatni program podržan od strane WBIF-a za obnovu sistema predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja obuhvata izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih objekata i vrtića u Podgorici i devet drugih opština. Fokus je na povećanju kapaciteta školstva zemlje stvaranjem 2.100 novih mjesta i otvaranjem oko 530 stalnih radnih mjesta, uglavnom za nastavnike. Planirani razvoji će pomoći u ublažavanju pretrpanosti škola i povećanju pristupa djece boljim obrazovnim alatima, čime će se unaprijediti zapošljivost mladih. Do 2026. godine, više od 10.000 studenata godišnje će imati koristi od inovativnih obrazovnih okruženja zahvaljujući ovim investicijama.

 

Očekuje se da će u okviru ovog programa biti investirano više od 64 miliona eura u infrastrukturu obrazovanja, pri čemu će polovinu tog iznosa obezbijediti crnogorski nacionalni budžet. Bilateralni donatori i EU doprinose sa 11,4 miliona eura putem WBIF grantova, dok Evropska investiciona banka (EIB) daje zajam od 18 miliona eura i dodatnih 2,5 miliona eura u grantovima. EIB grant će pokriti tehničku i savjetodavnu podršku za pripremu projekta i nabavku, kao i razvoj nacionalnog standarda za praćenje i evaluaciju koji će se koristiti u sličnim projektima. Ovaj investicioni paket ubrzaće modernizaciju infrastrukture javnog obrazovanja u zemlji.

Saznaj više

Fotografija: WBIF

Izvor: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.