Dva grada zemalja kandidata ušla u uži izbor da postanu Evropska prijestonica kulture 2028. News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

17/12/2022

Dva grada zemalja kandidata ušla u uži izbor da postanu Evropska prijestonica kulture 2028.

Budva, Crna Gora i Skoplje, Sjeverna Makedonija, ušli su u uži izbor na konkursu za titulu Evropske prijestonice kulture 2028. u zemlji EFTA/EEA, zemlji kandidatu ili potencijalnom kandidatu. Panel od 10 nezavisnih stručnjaka preporučio je uži izbor nakon jednodnevnog digitalnog sastanka. Komisija je pozvala zainteresovane gradove da se prijave u decembru 2021 (invited applications from interested cities). Budva (Crna Gora) i Skoplje (Sjeverna Makedonija) podnijeli su prijave do 11. novembra 2022. godine.

 

Biti u užem izboru za titulu može rezultirati značajnim kulturnim, ekonomskim i društvenim prednostima za gradove u pitanju, pod uslovom da je njihova ponuda dio dugoročne strategije razvoja vođene kulturom. Gradovi imaju rok do ljeta 2023. da završe svoje prijave. Komisija će se sastati u septembru 2023. kako bi preporučila da 2028. godine jedan grad postane treća evropska prijestonica kulture u zemlji EFTA/EEA, zemlji kandidatu ili potencijalnom kandidatu, poslije Novog Sada (Srbija) 2022. i Bodoa (Norveška) u 2024.

 

Iste godine biće još dvije evropske prijestonice kulture, jedna u Češkoj (Bromuv i Budvajs su ušli u uži izbor (short-listed) u oktobru 2022.) i jedna u Francuskoj (predselekcioni sastanak će se održati početkom marta 2023.).

Saznaj više

Fotografija: Adobe Stock

Izvor: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.